Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Augusztus 31. 05:31, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Félmilliárd forintból újult meg a szilvásváradi kisvasút

Félmilliárd forintból újult meg a szilvásváradi kisvasút

Az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében biztosított több mint 430 millió forintos támogatással, összesen 513 millió forintból újult meg az Egererdő Zrt. szilvásváradi erdei vasútja.

A beruházást Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára avatta fel pénteken Szilvásváradon. Köszöntőjében emlékeztetett: évente több tízezer látogatót vonz a különleges környezetben futó, 1908-ban átadott, eleinte főként gazdasági, ma már idegenforgalmi célokat szolgáló szilvásváradi vonal. A mostani beruházásnak köszönhetően kulturált környezetben, modern szolgáltatásokkal várja a vendégeket a Szalajka-völgyi kisvasút.

A program keretében egyebek mellett felújították és akadálymentesítették az indítóállomást, korszerűsítették a végállomást, környezetkímélő dízel-elektromos hibriddé alakították az egyik mozdonyt, két vasúti szerelvényt nosztalgia-kocsikká alakítottak, felújították az erdei úthálózatot is.


Halász Zsolt, az Egererdőben tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatói titkárságának vezetője elmondta: a kormány szándékai szerint az erdészeti társaságok nem pénzügyi eredmény termelésére valók, a feladatuk, hogy az ott keletkezett eredményt visszaforgassák a mostanihoz hasonló fejlesztésekbe. A fejlesztések eredményét pedig használni kell, ezért indították el a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen a Kisvasútra fel! programot.

Szabó Róbert, a Heves megyei közgyűlés elnökének szavai szerint a megye idegenforgalmának egyik szimbóluma Szilvásvárad és a Szalajka-völgy, ezért is fontos fejleszteni ezt a területet.

Jung László, a mintegy 72 ezer hektáron gazdálkodó Egererdő vezérigazgatójának közlése szerint mintegy 2,1 milliárd forintot fog közjóléti beruházásokra fordítani a társaság 2014 derekáig. Emlékeztetett: az erdő működtetése hármas célt szolgál: gazdasági, természetvédelmi és közjóléti célokat, ezért is fontosak az ilyen típusú beruházások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:08, kedd | Sport

Nyolcvan nap a rajtig, 180-190 tagú lehet a magyar csapat

Nyolcvan nap múlva kerül sor a párizsi olimpia megnyitó ünnepségére, az eseményen pedig az előzetes számítások szerint 180-190 magyar sportoló vehet részt.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét