Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 17. 14:03, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Felháborodással értesült róla a magyar kormány

Felháborodással értesült róla a magyar kormány

A magyar kormány felháborodással értesült a vereckei magyar honfoglalási emlékmű újabb, immár sokadik meggyalázásáról – közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn az MTI-vel.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese közleményében azt írta: elvárják, hogy az ukrán hatóságok határozott fellépéssel vessenek véget a sorozatos provokációknak. A vereckei magyar honfoglalási emlékművet az utóbbi években ukrán nacionalisták többször megrongálták. A hatóságok több esetben arra hivatkozva utasították el a vizsgálatot, hogy az emlékjel hivatalosan nem minősül emlékműnek.

A magyar emlékmű legújabb meggyalázásáról a Vereckei-hágóra kiránduló turisták értesítették hétfőn a kárpátaljai magyar médiát. Az emlékjel elleni legfrissebb támadás abban különbözik a korábbiaktól, hogy annak minden oldalát, felületének mintegy kétharmadát kék-sárgára festették.

A Kárpátalja felőli oldalára az elkövetők ugyancsak ukrán nemzeti színekkel a következő feliratot pingálták: „Ez itt Ukrajna – jegyezd meg, idegen!” Bő egy éven belül ez már a negyedik támadás a magyar honfoglalási emlékmű ellen. Tavaly februárban a szélsőséges Szvoboda (Szabadság) Párt Kárpátalja megyei szervezetének három vezetője benzin és gumiabroncsok felhasználásával gyújtott tüzet a terméskővel burkolt vasbeton létesítményen.

Alig egy hónappal később ugyancsak ukrán nacionalisták fehér festékkel horogkereszteket mázoltak az emlékműre, majd augusztusban, az ukrán függetlenség napján ukrán állami címert szereltek az emlékjel tetejére.

A múlt év végén a területileg illetékes bíróság az emlékmű egyik gyújtogatóját első fokon másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, a másik kettőt felmentette. Néhány hónapja az illetékes Kárpátalja megyei állami hivatal műemlékké nyilvánította a vereckei magyar honfoglalási emlékművet.

A Vereckei-hágón 2008 nyarán avatták fel a magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékművét, amely – az alkotó, Matl Péter munkácsi szobrász szerint – a Kelet és Nyugat közötti kaput jelképezi. Hét tömbből áll, amelyek a Kárpátokon átvonuló hét honfoglaló törzset szimbolizálják. A „kapu” nyílásában a vérszerződésre emlékeztető oltárkő található.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.