Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2013. Augusztus 20. 05:31, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Felavatták a felújított kolozsvári Szent György-szobrot

Felavatták a felújított kolozsvári Szent György-szobrot

Felavatták hétfőn sárkányölő Szent György felújított lovasszobrát a kolozsvári Farkas utcai templom előtt.

A Kolozsvári Márton és György által 1373-ban készített, Prágában álló Szent György-szobor másolatát 1904-ben állították fel Kolozsváron. A szobor fél évszázada került a mai helyére, a gótikus stílusban épült Farkas utcai református templom elé.

Amint az avatóünnepségen elhangzott, a szobrot Magyarország Külügyminisztériuma támogatásával a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság restaurálta. A munkát a Kolozsi Tibor szobrászművész vezette csoport végezte el. A munkálatok során a restaurátorok egy olyan tőrt is visszahelyeztek Szent György lovag derekára, amely egykori meglétéről már csak a fényképek tanúskodtak.


Gaál György helytörténész, a Kelemen Lajos műemlékvédelmi társaság elnöke az avatóünnepségen elmondta: a magyar művelődéstörténet csak 1874-ben szerzett tudomást arról, hogy a prágai szobor a Kolozsvári testvérek alkotása. Ekkor fedezték fel, hogy a szobor egy - már nem létező - pajzsának az 1600-as években lejegyzett feliratán a Klusenberg szó Klausenburgot, Kolozsvár német megnevezését fedi.

Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja ünnepi beszédében elmondta, Erdélyben mindig voltak és vannak olyan emberek, akik értékeket teremtettek, és értékeket teremtenek ma is.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere hangsúlyozta, hogy 110 évvel ezelőtt is a kolozsváriak civil kezdeményezésére készült el a prágai szobor másolata, most is civilek kezdeményezték a szobor megújítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Tour de Hongrie - Poelsé a záróetap, Nys az első belga sárga trikós, Dina a legjobb magyar

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán Wout Poels diadalmaskodott.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Belföld

Naposan indul a hét, majd megnő a záporok, zivatarok esélye

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Férfi kézilabda vb-selejtező - A magyar válogatott kettős győzelemmel jutott ki a tornára

Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra, mivel 36-23-ra nyert Litvánia ellen a selejtező vasárnapi visszavágóján, Veszprémben.

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.