Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. November 27. 05:16, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Fabius: az ENSZ nemzetközi napot hirdet az újságírók elleni bűntettekkel kapcsolatban

Fabius: az ENSZ nemzetközi napot hirdet az újságírók elleni bűntettekkel kapcsolatban

Az ENSZ Közgyűlése az újságírókkal szembeni bűntettek büntetlensége elleni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánítja november 2-t, azt a napot, amikor Maliban meggyilkoltak két francia újságírót.

A francia diplomácia vezetője szerint a közgyűlés még a nap folyamán szavaz a francia kezdeményezésről. "Franciaország kezdeményezésére az ENSZ Közgyűlés el fog fogadni - ez szimbolikus, de fontos - egy nemzetközi napot az újságírókkal szembeni bűntettek büntetlensége elleni küzdelem érdekében" - fogalmazott Fabius a France Culture közszolgálati rádiócsatorna és a Le Monde című napilapnak adott interjúban.

"Azt kértük és el is értük, hogy ez a nemzetközi nap november 2. legyen, Ghislaine Dupont és Claude Verlon meggyilkolásának a napja. Minden évben, mostantól lesz ez a nap, a meggyilkolt francia kollégáik emlékére és az újságírók szükséges védelmére" - tette hozzá.


A Radio France Internationale (RFI) francia rádióállomás két újságíróját november 2-án hurcolták el fegyveresek a Mali északi részén található Kidal város központjából. Az 57 éves Ghislaine Dupont és az 55 éves Claude Verlon szitává lőtt holttestét nem sokkal később a várostól 12 kilométerre találták meg a francia hadsereg helikopterei. Az emberrablás ötletéért feltételezhetően felelős embert, egy, az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQMI) nevű terrorszervezettel kapcsolatban álló tuareg kábítószer-kereskedőt azóta is keresik a hatóságok.

"A tájékozódás és a tájékoztatás jogának védelmében a leghatározottabb módon támogatni kell az újságírók szakmáját és nagyon szigorúnak kell lenni, amikor ilyen támadások, sőt bűntettek történnek" - hívta fel a figyelmet a francia külügyminiszter. Fabius szerint egy "csodálatos szakmáról" van szó, de "tragikus változattal" a haditudósítók számára. Az újságírói státusz évtizedeken át védettséget jelentett, "kicsit úgy, mint a Vöröskeresztnek dolgozni", mára azonban ez a státusz veszélyeztetheti a médiai munkatársait - jegyezte meg Fabius.

Címkék: ensz, Franciaország, média

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.