Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 01. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ezen a szavazáson múlhat Európa tengeri élővilágának sorsa

Ezen a szavazáson múlhat Európa tengeri élővilágának sorsa

Európa tengeri halállománya jelenleg 75 százalékban túlhalászott, ugyanakkor a halászati ágazatban lévő munkahelyek közel egyharmada megszűnt az elmúlt évtizedben. Ezek a mutatók jellemzik az Európai Unió elmúlt harminc évének sikertelen halászati politikáját, melynek reformját az Európai Parlament Halászati Bizottsága előterjesztette a továbblépésre. Most a parlamenti képviselőkön a sor, hogy az óceánok megmentésére szavazzanak.

A WWF az Európai Parlament képviselőit nyílt levélben kereste meg annak érdekében, hogy valamennyien támogassák a halászati politika reformját. Minden erőforrást a még megmenthető halállományok megőrzésére kell fordítani, az óceánok élővilága ugyanis semmivel sem szegényebb, mint a szárazföldi. A védett tengeri zónák kialakításán kívül a halászati technikák szabályozásával kell megőrizni a világtengerek ökológiai állapotát.

Az óceánok és világtengerek kizsákmányolása világszerte jelentős természetvédelmi problémát okoz. A természetes vízi halászat és a haltenyésztés évi 110 millió tonna élelmiszert biztosít. Ennek viszont nagy ára van, hiszen a tengeri halállományok több mint fele teljesen kiaknázott és nincs lehetőség a növekedésükre.

A Halászati Politika reformja azt javasolja, hogy Európa felségvizeinek halállományát abban az állapotában őrizzük meg, hogy képes legyen az állandó megújulásra. Az előterjesztés szerint 2015-re elő kell készíteni azt a többéves tervet, ami megfelelő kvótákat és szabályozásokat tartalmaz, öt éven belül a nullához közelire kell szorítani a hasznos fogások mellett a hálóban elpusztuló halak mennyiségét, és korlátozni kell a halászatra igénybe vehető pénzügyi támogatások mértékét.

A túlhalászat Európa felségvizein jelentős méreteket ölt, és ennek szabályozása az elmúlt évtizedekben rendre elmaradt. Gyakran születtek olyan hibás döntések, melyek a halakban bővelkedő tengerek kimerülését okozták. A rossz gyakorlatra sajnos nagyon sok példa akad: sok esetben a megfigyelésekből származó adatokat figyelmen kívül hagyva állapították meg a kifogható halak mennyiségének kvótáit; az EU 2000 és 2008 között a tagországok adófizetőinek pénzéből 33,5 millió euróval támogatta az egyébként is túlhalászott és veszélyeztetett kékúszójú tonhal hatékonyabb halászatára szolgáló eszközök fejlesztését; egyes tagországok több alkalommal figyelmen kívül hagyták a zsákmányolható halak méretének korlátozását, és ezért komoly bírságot kellett fizetniük.

A jó gyakorlatra már az eddigiekben is volt példa, és ez mutatja, hogy a tengerek kizsákmányolása megállítható folyamat. Több olyan zóna kijelölése történt meg, ahol megtiltották a halászatot vagy annak egyes fajtáit, például a fenékhálós halfogást: egy példamutató halásztársaság már lecsökkentette a felségterületén kifogható halmennyiséget, hogy elkerülje a túlhalászat miatt fenyegető populációk összeomlását; az Egyesült Királyságban bevezették azt a szabályozást, hogy az eladóknak és a vevőknek is regisztrálniuk kell a halmennyiséget, ami alkalmas módszer az illegálisan kifogott halmennyiség ellenőrzésére és visszaszorítására. A Halászati Politika reformjára azért van szükség, hogy visszaszoruljanak a tengeri ökoszisztémákat károsító gyakorlatok és a szabályozás garantálja a tengeri populációk megmaradását.

Címkék: eu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése