Városlista
2020. augusztus 10, hétfő - Lörinc

Hírek

2013. December 24. 05:04, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Expo 2015 - Rekordszámú ország jelentkezett a milánói világkiállításra

Expo 2015 - Rekordszámú ország jelentkezett a milánói világkiállításra

Hatvan pavilon épül az Expo 2015 milánói világkiállításra, ami meghaladja a Sanghajban három évvel ezelőtt rendezett világkiállítás részvételi arányát.

Eddig 141 ország írta alá a részvételi szerződést, legutóbb Lengyelország és Bosznia-Hercegovina. A csatlakozók a világ népességének 87 százalékát fedik le. "Sanghajban 42 pavilon épült, mi már hatvannál tartunk, és az Egyesült Államok és Írország is ígéretet tett a részvételre" - nyilatkozta Giuseppe Sala, az Expo 2015 olasz kormánybiztosa hétfőn a Corriere della Sera olasz napilapnak.

Sala elmondta, hogy több ázsiai ország állít ki Milánóban, mint az ázsiai világkiállításon. A legtöbb négyzetmétert az Egyesült Arab Emírségek foglalta le, nem törődve a költségekkel: az arab állam pavilonját Norman Foster brit sztárépítész valósítja meg.

Meglepetésre az afrikai Angola is önálló standot bérelt. Sala szerint a rendkívüli érdeklődést nemcsak az európai helyszín, hanem az expo témája is magyarázza, mely bolygónk élelmezését és az élethez szükséges energiát állítja a középpontba. A részt vevő államoktól közel egymilliárd euró befektetést várnak, további 300 millió eurót a szponzoroktól. A 184 napig tartó expón 20 millió látogatóval számolnak.


Más téren is érdeklődés tapasztalható: a világkiállítás internetes honlapján közölt álláshirdetésekre már százezren jelentkeztek csak Olaszországból. Sala hangsúlyozta, hogy kevesebb mint ötszáz nap van hátra az Expo megnyitásáig. Jövőre közel 80 építkezés kezdődik meg egyszerre a világkiállítás több mint 40 ezer négyzetméteres területén.

Magyarország decemberben az elsők között vehette át a neki kijelölt területet. A mintegy 2000 négyzetméteres telek felét lehet majd beépíteni, ide kerül az önálló magyar pavilon. Az Expo 2015 logóját a Walt Disney vállalat rajzolta meg: a gyümölcsből-zöldségből összerakott, leginkább egy Arcimboldo-festményre hasonlító figurát még nem keresztelték el. A névötleteket az expo honlapjára (expo2015.org) várják.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 09. 18:55, vasárnap | Belföld

Felborult egy busz, meghalt egy ember az M5-ös autópályán

Pótlóbuszt küldtek Lengyelországból az M5-ös autópályán felborult turistabusz meg nem sérült utasaiért, a turisták családjai különvonalon tájékozódhatnak hozzátartozóikról

2020. Augusztus 09. 18:03, vasárnap | Bulvár

Főzzünk Robival! Csokifelfújt, meggygrillázs - VIDEÓ

Szeretitek a csokis desszerteket? Robi most egy édességet fog készíteni és közben sok érdekességet mesél a csokoládéról.

2020. Augusztus 09. 16:04, vasárnap | Kék hírek

Két fiatal rabolt Kecskeméten

A rendőrök az egyik gyanúsítottat a rablás után két nappal elfogták, társával szemben pedig elfogatóparancsot adtak ki.

2020. Augusztus 09. 15:00, vasárnap | Belföld

Mindent vittek, ami az útjukba került – VIDEÓ

Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök vetettek véget annak a lopássorozatnak, amit több megyét érintően követett el egy szlovák bűnözői csoport kempingekben, panziókban, vendégházakban megszálló vendégek sérelmére.