Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Szeptember 22. 05:23, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Évadnyitó a Magyar Állami Operaházban

Évadnyitó a Magyar Állami Operaházban

Szabadtéri programokkal, kétszereplős operával, kisfilmekkel, balettbemutatóval, valamint Verdi Falstaff című operájával nyílik meg az évad Magyar Állami Operaházban szombaton.

Az esti operaházi premier előtt Menotti A telefon című operáját játszották az épület előtt - ahogy Ókovács Szilveszter főigazgató fogalmazott - street art stílusban, egy díszletfalra neon színű festékekkel fújt graffitikkel, telefonnak öltöztetett karakterszereplővel. A kétszereplős opera miniszínpadaként a Hajós utcai szfinxszobor előtti terület szolgált.

A félórás előadást követően, fél öttől kisfilmeket vetítettek az érdeklődőknek az Operaház főbejárata előtti nagyszínpadon, ahol - a lezárt Andrássy úton - 1260 fős nézőteret alakítottak ki.

A kisfilmek után Hassay Zsófia, Terézváros fideszes polgármestere és Ókovács Szilveszter köszöntötte a szabadtéren ülőket.


"Az Operaház meg akarja mutatni, hogy összművészetet képviselő intézmény, a zene, az ének, a tánc mellett a képzőművészet, sőt az építészet értékeit is őrzi" - mondta a főigazgató.

A szabadtéri színpadon Jellinek György Árnyalatok című koreográfiáját adták elő Liszt Ferenc zenéjére a Magyar Nemzeti Balett táncművészei, akik hat darab, három méter magas, arany, ezüst, fehér és fekete, illetve az ősz színeiben pompázó ruhájú óriásbabából bújtak elő.

Este az Operaházban a 200 éve született Giuseppe Verdi Falstaff című operájának premierével indulnak el az évad repertoárelőadásai.

A szezonnyitó bemutató után folytatódik a szabadtéri eseménysorozat: fényshow látható az Operaházon. Az installáció Liszt Ferenc Transzcendens etűdök Paysage (Tájkép) darabjának vizuális átirata. A Londonban élő és alkotó videoművészek az Operaház homlokzatát használják digitális vásznuknak, hogy elfeledett magyar népi motívumokat jelenítsenek meg.

Címkék: kultúra, opera, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben