Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Február 14. 13:03, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Európa legerősebb szuperszámítógépét adták át Németországban

Európa legerősebb szuperszámítógépét adták át Németországban

Európa legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét, a JuQueent helyezték üzembe csütörtökön a németországi Jülichben.

A JuQueen az első európai szuperszámítógép, amelynek teljesítménye meghaladja az 5 petaflopot. Maximális teljesítménye 5,9 petaflop, vagyis másodpercenként 5,9 billió számítási művelet elvégzésére képes. Az IBM Blue Gene/Q elnevezésű technológiáján alapuló berendezésben összesen 458 752 processzormag dolgozik.
A 28 hatalmas számítógépszekrényben (rack) elhelyezett berendezést jéghideg ioncserélt vízzel hűtik, amely csaknem 30 fokra melegedik fel, mire távozik a rendszerből. A JuQuennnek nemcsak a hűtése igen környezetbarát, hanem rendkívül energiatakarékos is, 1 watt energia felhasználásával másodpercenként 2 milliárd számítási műveletet hajt végre.
A Jülich Supercomputing Centre (JSC) új büszkesége fontos szerepet kap az Emberi Agy Projekt (HBP/Human Brain Project) elnevezésű uniós programban, amely 87 európai intézet - köztük a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének - részvételével az idén kezdődik és tíz évig tart.
A németországi berendezéssel az emberi agy működését tanulmányozzák modellvizsgálatokkal. Az 1 milliárd eurós projekt az idegrendszeri betegségek gyorsabb felismeréséhez, a betegségeket kiváltó folyamatok jobb megértéséhez és az új gyógymódok kidolgozását célzó kutatások felgyorsításához járul hozzá.
(http://www.fz-juelich.de/ias/jsc/EN/Home/home_node.html)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 06:00, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani

Akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) konferenciáján.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.