Városlista
2021. február 28, vasárnap - Elemér

Hírek

2017. Április 30. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

EU-csúcs - mindent meg kell tenni a "huszonhetek" egységének megőrzése érdekében

EU-csúcs - mindent meg kell tenni a

Az Egyesült Királyság tervezett kilépése után az Európai Unióban maradó tagállamok egységét mutatja, hogy a "huszonhetek" vezetői szombati brüsszeli találkozójukon mindössze négy perc alatt elfogadták a Brexit-tárgyalásokra vonatkozó irányelveiket; ezt az egységet nem lesz könnyű megőrizni, azonban mindent meg kell tenni ennek érdekében - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az ülés után.

A brüsszeli végrehajtó testület vezetője elmondta, hogy az iránymutatások értelmében akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatáról, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a brit kilépéssel (Brexit) kapcsolatos megállapodás főbb kérdéseiről, az állampolgárok jogairól, a brit pénzügyi kötelezettségekről, illetve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzésről.

"Nem lehet párhuzamos tárgyalásokat folytatni az Egyesült Királysággal: először a rendezett elválás, utána a jövőbeli kapcsolatok" - szögezte le.

Juncker emellett arról számolt be, hogy a bizottság május 3-án közzé fogja tenni a testület részletes tárgyalási irányelveit tartalmazó dokumentumot, amelyet a "huszonhetek" által most elfogadott közös álláspont alapján fognak felvázolni.

A közös sajtótájékoztatón Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is az ülés résztvevőinek egységét méltatta, rámutatva, hogy ez "erős mandátummal" ruházza fel az EU tárgyalódelegációját.A volt lengyel kormányfő az állampolgárok jogairól szólva kiemelte, nem pusztán az a cél, hogy minél előbb tető alá hozzák a megállapodást, a legfontosabb az egyezség minősége, ugyanis mintegy 4,5 millió ember sorsa függ a tárgyalások eredményétől. Valódi biztosítékokra van szükség, a bizottság ezért már össze is állított egy listát az elengedhetetlen garanciákról - közölte.

"Hamar megegyezésre fogunk jutni, amint a brit kormány megadja a biztosítékokat az állampolgáraink számára" - fogalmazott.

Tusk hozzátette, egyelőre túl korai lenne találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mikor kezdődhetnek meg a tárgyalások a jövőbeli viszonyról. Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója azonban reményét fejezte ki, hogy erre már ősszel sor kerülhet.

Charles Michel belga kormányfő arra figyelmeztetett, hogy az egyeztetések során a britek minden bizonnyal megpróbálják majd megbontani a "huszonhetek" egységét. "Ebbe a csapdába nem szabad beleesnünk" - mondta, hozzátéve, hogy következményekkel fog járni a kilépés az Egyesült Királyság számára, nem lehetséges költségek nélkül kiválni az EU-ból.

Az Európai Bizottság eközben arról is beszámolt, hogy a találkozó margóján Juncker Andrej Plenkovic horvát és Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel tárgyalt, és abban egyeztek meg, hogy amennyiben a horvát-szlovén határon 15 percnél hosszabbra nyúlik a várakozási idő, a jelenlegi szisztematikus helyett célzott ellenőrzésre térnek át azon jogszabály alapján, amelyet a brüsszeli testület erre az esetre készített elő.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 28. 16:42, vasárnap | Külföld

Az újraoltások arányát tekintve Szerbia vezet Európában

Az egymillió lakosra jutó újraoltások arányát tekintve Szerbia minden más európai országot megelőzött, világszinten pedig a negyedik helyen áll - közölte a szerb kormány a legfrissebb oltási adatok alapján.

2021. Február 27. 18:17, szombat | Külföld

Leszakadt egy hatalmas jéghegy az Antarktiszról

Leszakadt egy hatalmas jéghegy a az Antarktisz Brunt-selfjegéről közel a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) Halley kutatóállomásához - jelentették be pénteken a BAS kutatói.

2021. Február 27. 15:14, szombat | Külföld

A fertőzések több mint felét már a vírusmutációk teszik ki Ausztriában

Ausztria-szerte a fertőzések 57 százalékát már a SARS-CoV-2 mutációi teszik ki - áll az egészségügyi minisztérium felügyelete alatt működő úgynevezett koronabizottság heti jelentésében.

2021. Február 27. 12:07, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma 113,4 millió, a halálos áldozatoké 2,52 millió a világon

A világon 113 391 190 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 517 118, a gyógyultaké 63 972 132 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.