Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Május 08. 10:01, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Érettségi - Megkezdődtek a történelem írásbelik

Érettségi - Megkezdődtek a történelem írásbelik

Megkezdődtek és a kormányhivataloktól beérkezett jelentések szerint zavartalanul folynak a harmadik nagy tárgy, a történelem írásbeli vizsgái szerda reggel országszerte - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

Történelemből középszinten 1296 helyszínen 79 781 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 5753 diák érettségizik.
A történelem középszintű írásbelije 180 percig tart. Az írásbeli két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatokból. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és a megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a 19. és a 20. század történelme adja. A vizsgázók használhatják a középiskolai történelmi atlaszt, amelyről maguk gondoskodnak, továbbá vizsgacsoportonként legalább három helyesírási szótárt, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény ad.
A történelem emelt szintű vizsga 240 perces, két feladatsorból áll (egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, illetve szöveges, kifejtendő feladatok megoldása). A vizsgázó először az I. feladatlapot oldja meg. A vizsgadolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután következhet a II. feladatlap kiosztása és megoldása. A feladatok megoszlása hasonló a középszintű vizsgáéhoz.
Történelemből középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, német, spanyol, szerb és szlovák nyelven is vizsgáznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.