Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Április 27. 14:29, szerda | Belföld
Forrás: mti

Érettségi - Hétfőn kezdődnek az írásbeli vizsgák

Érettségi - Hétfőn kezdődnek az írásbeli vizsgák

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával megkezdődik az idei tanév május-júniusi érettségi időszaka, amelyben mintegy 112 ezren adnak számot tudásukról -

közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel. Ebben a vizsgaidőszakban lép életbe az a szabály, amely szerint a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi időszakban a vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat teljesítésének igazolása. Ha a vizsgázó ezt a feltételt nem teljesíti, nem kezdheti meg az érettségit.

A hivatal közleménye szerint a május 2. és június 24. között a középiskolákban (a húsz kormányhivatal szervezésében) 1161 helyszínen zajlanak majd az érettségi vizsgák.

Az érettségizők közül csaknem 76 ezren tesznek ebben a vizsgaidőszakban "rendes" érettségit, azaz szerezhetnek érettségi bizonyítványt. Rajtuk kívül - a vizsgarendszer által nyújtott lehetőségekkel élve - mintegy 36 ezren tesznek legalább egy tárgyból valamilyen fajta érettségit.

Az írásbelik május 2-ától május 24-éig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdő időpontja június 2., a végső időpontja június 9., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka a június 13. és 24. közötti időszakra esik.

A jelentkezők együttesen több mint 411 ezer vizsgát tesznek majd le. (Érettségi bizonyítványaikba és tanúsítványaikba további csaknem 38 ezer korábban megszerzett érettségivizsga-eredmény kerül majd várhatóan be.)

Emelt szintű 43 ezer vizsga, 368 600 pedig középszintű. Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest mintegy 700-zal, 1,6 százalékkal nőtt. Ez a növekedés is - az előző években tapasztalható folyamatos emelkedés után - tükrözi a felsőoktatás felvételi feltételeinek változásait, az ott elvárt magasabb követelményeket - írták.

A jelentkezők választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban - az idegen nyelven letett tárgyakat (például történelem, matematika, biológia, földrajz, fizika, kémia, informatika) külön számolva - 159 tárgyból lesz középszintű és 79 tárgyból emelt szintű érettségi.

Hatodik éve csak azokból a tárgyakból tehető emelt szintű vizsga, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adhatnak.

Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a hét vizsgafajta mindegyikével, a jogszabályban meghatározott feltételek megléte esetén a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével.

A vizsgafajták közül a legtöbb a "rendes" érettségi vizsga lesz: számuk mintegy 363 500, az összes vizsga 88 százaléka. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 21 600 előrehozott vizsgát tesznek majd le (ez a vizsgák 5 százaléka). A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők csaknem 14 200 ismétlő vagy kiegészítő érettségit tesznek le (ez a vizsgák több mint 3 százaléka).

Az emelt szintű vizsgák számának növekedéséhez hozzájárult a több mint 8200 szintemelő vizsga is, amelyek esetében az adott vizsgatárgyból az érettségizőknek már van középszintű vizsgaeredményük, és most, felsőoktatási felvételijük érdekében a magasabb szinten is megméretik magukat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.