Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. December 30. 07:48, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emelik a tömegközlekedés díjait a jövő évi áfaemelés miatt

Emelik a tömegközlekedés díjait a jövő évi áfaemelés miatt

Emelkedik januártól a vonatjegyek és a buszjegyek ára is - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A közösségi közlekedés díjait azért növelik, hogy így kompenzálják a jövő évi áfaemelést.

A rendeletben meghatározott díjak átlagosan mintegy 1,6 százalékkal emelkednek 2012. január elsejével. A jövő évtől nem kell regisztrációs jegyet váltaniuk a közösségi közlekedésben szociálpolitikai alapon díjmentesen utazóknak.

Mintegy 1,6 százalékkal emelkednek január elsejétől a közösségi közlekedés tarifái - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön. A jegy- és bérletárak emelkedését a tárca a jövő évi áfaváltozással indokolta, áremelés nélkül ugyanis a 27 százalékos áfakulcs miatt csökkenne a vasút- és busztársaságok bevétele.

Ezzel egyidőben eltörlik a regisztrációs jegyet, amelyet eddig azoknak kellett kiváltaniuk, akik ingyen használták a tömegközlekedést. A rendszer azért szűnik meg, mert elkészültek a díjmentes utazásokról szóló felmérések, s a rendszer további fenntartása nem indokolt - írja a minisztérium. A regisztrációs jegytípus megszüntetésével a szolgáltatók évi több százmillió forint kiadástól mentesülnek.

A szociálpolitikai alapon díjmentesen utazókat (pl. 6 év alattiak, 65 év felettiek) 2010 márciusától regisztrációs jegy váltására kötelezték a helyközi közösségi közlekedésben. A regisztrációs jegyre alapozott statisztikák, a díjmentes utazásokkal kapcsolatos felmérések elkészültek, a rendszer további fenntartása ezért nem indokolt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tömegközlekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;