Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 23. 15:25, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Embargó Irán ellen

Embargó Irán ellen

Az Európai Unió fokozatos olajembargót vezet be Irán ellen, hogy ne tudja finanszírozni nukleáris programját – közölte hétfőn egy diplomata.

Az embargóról az elvi, politikai döntés a 27-ek reggel tartott nagyköveti szintű előkészítő ülésén született meg, majd a javaslatot a külügyminiszterek elé terjesztették, akik azt hivatalosan elfogadták – közölték diplomáciai források. Az intézkedés értelmében azonnali tilalmat mondanak ki iráni nyersolajimportról szóló új szerződések megkötésére, az érvényben levő szerződéseket azonban csak egy bő öthónapos, július 1-jéig tartó átmeneti időszak beiktatásával mondják fel, addig tehát e szerződések alapján történhetnek kölcsönös teljesítések.

Ellentétek

A megoldás kompromisszum eredménye: a franciák eredetileg azonnal hatályos, teljes olajszállítási tilalmat akartak, az iráni olajszállításoktól erősen függő Görögország azonban egy évnél is hosszabb kivárási időt akart kikötni. Diplomáciai források szerint a kieső iráni olajat Szaúd-Arábia pótolhatja majd.

Az Irán elleni büntetőintézkedések megszigorítása kiterjed a teheráni központi bank Európában elérhető vagyonának befagyasztására és a vele történő ügyletkötés tilalmára is.

Párbeszéd

Irán tagadja ugyan, de nem tudta eloszlatni a nemzetközi közösség azon gyanúját, hogy urándúsító programja nem békés, hanem katonai célokat szolgál. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a külügyminiszteri tanácskozásra érkezve hangsúlyozta: az embargószigorítás csupán az egyik iránya az unió tevékenységének. A másik irány a tárgyalásokra törekvés: az embargó szigorításával Teheránt lényegében az érdemi párbeszéd folytatására akarják rábírni. A nemzetközi közösség anyagilag is hajlandó lenne segíteni Iránt, ha megnyugtató módon tisztázott és ellenőrizhető lenne, hogy a nukleáris program csupán energetikai célokra irányul.

Szíriát is büntették

Az EU-országok külügyminiszterei a Szíria elleni eddigi szankciók szigorításáról döntöttek – közölték hétfőn Brüsszelben uniós diplomáciai források. Az értesülés szerint 22 szíriai biztonsági tisztviselővel és nyolc vállalattal bővítették ki a büntető intézkedésekkel sújtott természetes, illetve jogi személyek listáját. A szankció a jogi személyek esetében az EU-ban elérhető javak zárolását – alapvetően a bankszámlák befagyasztását – jelenti, míg a természetes személyek esetében ez kiegészül az uniós beutazási tilalommal. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a külügyminiszteri tanácskozásra érkezve újólag követelte a szíriai erőszak beszüntetését, és azt, hogy az Arab Liga megfigyelői akadályoztatás nélkül végezhessék munkájukat. Korábban a szíriai kormány elutasította hétfőn az Arab Liga új rendezési tervét, amelyet a belügyeibe való nyilvánvaló beavatkozásnak minősített. Bővebben>>>

Változó Mianmar

A délkelet-ázsiai Mianmar – a volt Burma – elleni szankciók esetében ugyanakkor az enyhítés megkezdéséről döntöttek az uniós külügyminiszterek. Az országban ugyanis ígéretes változások indultak be az elmúlt hónapokban. Az EU azonban egyelőre nem szünteti meg az összes büntetőintézkedést, csupán a vízumtilalmi intézkedéscsomagon enyhít, mert szeretné látni a kedvező demokratizálási folyamat további kibontakozását. Mianmarban április 1-jén választásokat tartanak.

Személyi változások

A miniszterek Andreas Reinicke német diplomata – a jelenlegi damaszkuszi német nagykövet – személyében kinevezték az EU új képviselőjét a közel-keleti béke előmozdításán fáradozó „kvartettbe”. Ugyancsak ezen a miniszteri tanácsülésen döntöttek úgy, hogy ez év november 6-ával Patrick de Rousiers francia tábornok váltja fel a svéd Hakan Syrén tengernagyot az EU-országok vezérkari főnökeit tömörítő katonai bizottság új vezetőjének tisztségében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.