Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. December 03. 05:05, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Eltűntnek hitt Mattis Teutsch János-festmények kerültek elő

Eltűntnek hitt Mattis Teutsch János-festmények kerültek elő

Mattis Teutsch János korábban eltűntnek hitt hét festménye került elő a hagyatékból, ezeket kiállításon mutatja be a MissionArt Galéria szerdától Az Új Ember - Mattis Teutsch János újjászületett képei címmel.

Hét darab, eddig a művész hagyatékában őrzött kései Mattis Teutsch-képről derült ki, hogy az 1920-as évek végén festett képek rejtőznek az 1950 körül festett munkák alatt - mondta Kishonthy Zsolt, a MissionArt Galéria egyik vezetője az MTI-nek.

Másfél éve az egyik kétméteres vászon vizsgálatakor tűnt fel a galéria szakembereinek, hogy oda nem illő motívumok sejlenek fel a kép hátterében. A többi hat műről is röntgennel kimutatták, hogy a felső festékréteg alatt azok a művek vannak, amelyekről azt hitték, megsemmisültek - magyarázta a galéria vezetője.

A Magyar Nemzeti Galériában 2001-ben rendezett nagy Mattis Teutsch-tárlatra kiadott katalógusban a brassói Redut kiállítóteremben készült archív fotókon jól felismerhetők a most megtalált képek. Az átfestett művek a művész egyik legfontosabb periódusában készültek: a síkszerű, színes, geometrikus elemekből építkező kompozíciók, amelyeken kiemelt szerep jut az emberi alaknak is, párhuzamba állíthatók a magyar és az európai művészet progresszív vonulataival, az orosz Kandinszkij, Malevics és a holland De Stijl csoport munkáival.


A hét festményből már öt és felet restauráltak, a felső festékrétegtől megtisztítottak. A kiállítás végéig, január 10-ig vélhetőleg mind a hét kép látható lesz - tette hozzá Kishonthy Zsolt.

Mattis Teutsch János (1884-1960) brassói festő, szobrász, grafikus az avantgárd európai rangú mestere a müncheni művészeti akadémián végzett, dolgozott Berlinben és Párizsban, majd 1919-től ismét Brassóban, a Hosszú utcában, ahol hagyatékát ma is őrzi unokája, Mattis Teutsch Waldemár képzőművész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a