Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 31. 19:56, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu

Elsőfokú készültség van érvényben

Elsőfokú készültség van érvényben

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Murán és a Berettyó teljes magyarországi szakaszán. A vízügyi szolgálat közlése szerint valamennyi folyón kisebb-nagyobb árhullám indult el. Zalában van, ahol két méterrel magasabb a folyók vízszintje, mint kellene. Embereket mentettek a házaikból.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnapi közlése szerint a Mura folyón vasárnap délelőtt elérte a vízszint az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapja szerint Letenyénél rendelték el a védekezést. A lehullott nagyobb csapadékmennyiség miatt a zalai vízfolyásokon mindenütt jelentős a vízszintemelkedés, ezért vasárnap reggel Zalaszombatfán árvízi üzembe helyezte a vízügyi igazgatóság a Kebele tározót. A jelentős mennyiségű csapadék és a hóolvadás miatt Zalában több helyütt is gondot okoz a víz. Telítődtek a kisebb vízfolyások, árkok, patakok, de több helyen ki is öntöttek medrükből.

Lentiszombathelyen a Tavasz utcában egy lakóházat is megközelített a kiöntött Malonya-patak, Tüskeszentpéteren a mezőről lefolyó nagy mennyiségű csapadékvizet nem tudta elvezetni az út menti vízelvezető árok, ezért mindkét helyszínen földmunkagépeket vetettek be a veszély elhárításához. Keszthelyen egy lakóház telkén gyűlt össze tíz centiméteres vízréteg a heves esőzések miatt, itt a tűzoltók nyújtottak segítséget.

Útlezárás Zalában

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján vasárnap azt közölte: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. lezárta a Páka és Ortaháza közötti mellékutat a napok óta tartó folyamatos esőzések következtében kialakult vízátfolyások miatt. Az MTI a helyszínről úgy értesült, hogy Magyarszerdahelynél, a 74-es főúton is vízátfolyások nehezítik a közlekedést.

Délutánra már lakóházakat zárt körbe a víz, nyúlgátat építenek, és korlátozzák a járművek sebességét a kiöntött patakok, árkok és a vízátfolyások miatt. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-t vasárnap tájékoztatta, hogy Kerkafalván két lakóépületet is körbezárt víz, ahonnan három embert kellett kimenteniük a lenti tűzoltóknak, földmunkagépét is igénybe véve.

A Zala folyón tetőzéshez közeli vízállást, 376 centimétert mértek délután Zalalövőnél, ugyanakkor a folyó vízszintje Zalaegerszegnél lassabb ütemben, de még emelkedik. A zalai megyeszékhely Apátfa településrészén a Zalavíz Zrt. folytatja a védekezést, a katasztrófavédelem kétezer homokzsákot biztosított többi között a város ellátását szolgáló ivóvízkutak védelmére.

Folyamatosan emelkedik a vízszint

Nagykanizsán a Principális-csatornánál is folyik a védekezés, mert folyamatosan emelkedik a vízszint, a Vágóhíd úton a tűzoltók homokzsákokat raknak, hogy védjék az ingatlanokat. A jobb oldali védőtöltésén csaknem tíz helyen van vízátfolyás vagy szivárgás, de ezek lakóépületeket egyelőre nem veszélyeztetnek. Keszthelyen, az Apát utca térségében lakóházak pincéiből szivattyúznak, de a csapadékvíz-elvezető árkokból is a vasúti töltés Balaton felőli oldalára emelik át a nagy mennyiségű vizet.

Kerkakutason a Cupi-patak vízszintje már húsz centimétert csökkent, ezért a korábban otthonából kimentett idős ember is visszatérhetett lakóházába. Lentiben, a Kinizsi utcán két újabb nagyteljesítményű szivattyút állítottak üzembe, így már öt szivattyúval dolgoznak a nagy mennyiségű belvíz átemelésén. Liszóban, Magyarszerdahelyen és Salomváron ugyanakkor kora estére befejeződött az elöntés elleni védekezés – közölte a zalai katasztrófavédelem.

Készültség a Berettyónál

Közben a Berettyó teljes magyarországi szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap délelőtt a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) – közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel. Az igazgatóság működési területén valamennyi folyó árad. A Hortobágy-Berettyó szombat óta 16 centimétert emelkedett, Borznál vasárnap reggel 332 centimétert mutatott a vízmérce, így mindössze 18 centiméterrel van alatta a harmadfok elrendeléséhez szükséges 350 centiméteres vízállásnak – részletezte a szakember. A belvízi elöntés miatt az igazgatóság 12 belvízvédelmi szakaszából 9 szakaszon védekeznek, ebből hét szakaszon másod-, kettőn pedig elsőfokú a készültség. A Tivizig igazgatója elmondta azt is, hogy jelenleg összesen 24 800 hektár föld áll víz alatt, amelyből 5 050 hektár vetés, 5 200 hektár szántó, 9 800 hektár rét és legelő.

Valamennyi folyón árhullám indult el

Nem könnyíti a helyzetet, hogy a lehullott csapadék miatt – a vízügyi szolgálat közlése szerint – valamennyi folyón kisebb-nagyobb árhullámok indultak el, és az elmúlt egy nap alatt jelentősen nőtt a belvízzel elöntött terület. Az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak az MTI-hez eljuttatott vasárnap déli jelentése szerint az ország folyószakaszain összesen 1206 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből 1076 kilométeren, a Kraszna, a Lónyay-csatorna, a Zagyva, a Tarna, a Tisza középső szakaszán, a Fekete-Körösön és a Hármas-Körösön, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak, elsőfokú, míg a Takta, és a Hortobágy-Berettyó 130 kilométernyi szakaszán másodfokú készültség van érvényben.

A megáradt Kapos a Tolna megyei Kurdnál
A megáradt Kapos a Tolna megyei Kurdnál
Fotó: Lendvai Péter / MTI

A pincékbe befolyó víz és vízelvezető árkok szivattyúzása ad munkát a Veszprém megyei tűzoltóknak – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-t. Révész András elmondta: reggel óta csaknem húsz esetben kérték a tűzoltók segítségét pincébe folyt víz és megtelt vízelvezető árok szivattyúzásához.

Gondok Keszthelyen

Keszthelyen súlyossá vált a helyzet, mert a Balaton-parti vasúti nyomvonal alatt kialakított átereszek már nem képesek levezetni a csapadékvizet a Balatonba. Fokozza a problémát, hogy a csatornarendszer túltelítődött, ezért már lakóházakba is visszaduzzasztja a vizet. A keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltség irányításával igyekeznek átszivattyúzni a vizet a vasútvonal Balaton felőli oldalára.

Magyarország dunántúli síkvidéki területein 20-30, az Alföldön 8-15 milliméter csapadék hullott az elmúlt huszonnégy órában. Az Alföldön a két nap alatt lehullott 15-25 milliméternyi eső elolvasztotta a korábbi hóréteget, így a belvízzel elöntött terület folyamatosan nő.

Hatalmas területet borít belvíz

Országosan már 121 300 hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 56 ezer hektár a vetés-szántó. A legnagyobb, 20 ezer hektár fölötti az elöntött terület Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében, de Békésben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10 ezer hektár feletti elöntött területeket jelentettek.

Belvíz a Tolna megyei Szászvár határában
Belvíz a Tolna megyei Szászvár határában
Fotó: Lendvai Péter / MTI

Jelenleg 12 vízügyi igazgatóság területén 63 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: 17 szakaszon elsőfokú és 41 szakaszon másodfokú és 5 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség.

Figyelmeztetés Szentendrén

Homokzsákokkal védték meg néhány szentendrei ház garázsát, illetve pincéjét, miután a Bükkös-patak kilépett a medréből – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem és a város önkormányzatának kommunikációs referense vasárnap délután . Spitz Alexandra megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a szentendrei tűzoltók homokzsákokat pakoltak a víz miatt veszélyeztetett négy-öt ház garázs- és pincebejárata elé.

Dietz Ferenc (Fidesz), Szentendre polgármestere pénteken a város honlapján felhívásban figyelmeztette az ingatlantulajdonosokat a várható áradással együtt járó veszélyekre. Egyebek mellett azt írta, hogy az elmúlt napokban a Pilis térségében lehullott nagy mennyiségű csapadék, illetve az olvadás miatt a Sztelin-, a Sztaravoda-, a Bükkös- és a Dera-patak, valamint a Nádastói-csatorna vízhozama húsvétkor ugrásszerűen megnőhet, intenzív áradás indulhat el ezeken a vízfolyásokon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.