Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Március 13. 18:03, péntek | Belföld
Forrás: mti

Elmarad Varga Csaba Mount Everest-expedíciója

Elmarad Varga Csaba Mount Everest-expedíciója

Elmarad Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat hegymászójának áprilisra tervezett Mount Everest-expedíciója, miután Kínát követően pénteken a nepáli kormány is bejelentette,

hogy a tavaszi szezonra nem ad ki mászóengedélyeket - közölte Bíró Dániel, a Kalifa Alpin Csapat kommunikációs menedzsere pénteken az MTI-vel.

Varga Csaba áprilisban indult volna a Mount Everest meghódítására, hogy első magyarként mássza meg oxigénpalack nélkül a világ legmagasabb, 8850 méter magas csúcsát - olvasható a tájékoztatóban.

Az eredeti tervek szerint a hegymászó a kínai oldalról próbálkozott volna a 8850 méteres csúcs elérésével. A csütörtöki kínai döntésre reagálva "elkezdtük az átszervezést a nepáli oldalra" - fogalmazott Bíró Dániel, hozzátéve, hogy "a WHO március 11-i közleményét követően, amelyben világjárványként hivatkoztak a COVID-19-re és agresszív lépésekre szólították fel az országok vezetőit, Nepál helyesen járt el". A csapat kommunikációs vezetője hangsúlyozta: a dél-ázsiai ország gazdasága nagyrészt a turizmusra és ezen belül elsősorban a hegymászásra támaszkodik, így az országra súlyos csapást jelent egy ilyen döntés.

Nyolcezres expedícióknál a szezonokat a monszun időszak határozza meg, így Nepálban tavaszi és őszi, míg Pakisztánban nyári mászószezonról beszélhetünk - idézi a tájékoztató Varga Csaba hegymászót.

A koronavírus miatt most a tavaszi szezonban nem adnak ki mászóengedélyt, azonban remélhetőleg a nyári és az őszi szezonban lesz lehetőség 8000-es hegycsúcs megmászásra - tette hozzá.

"Töretlenül folytatom az edzésmunkát, igyekszem úgy tekinteni erre az időszakra mint lehetőségre, hogy még felkészültebben vághassak neki az Everest első magyar, pótlólagos oxigén nélküli megmászásának - a cél nem változott!" - fogalmazott Varga Csaba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során