Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 19. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Ellenőrzi a set-top-boxokat és a tévéket a fogyasztóvédelem és a médiahatóság

Ellenőrzi a set-top-boxokat és a tévéket a fogyasztóvédelem és a médiahatóság

A digitális átállás első ütemének végéhez közeledve egyre nagyobb a kereslet a műszaki üzletekben a digitális vevőberendezések iránt, ezért a médiahatóság és a fogyasztóvédelem együttműködve végzi a területet érintő ellenőrzéseket. Az ellenőrzések során a hatóságok vizsgálják a kereskedelmi forgalomban kapható set-top-boxok és televíziók műszaki megfelelőségét, illetve a digitális vételre való alkalmassággal és a szavatossági-jótállási jogokkal összefüggő tájékoztatási követelmények betartását is.

úlius 31-én zárul a digitális átállás első üteme, amikor az ország középső területén 14 megyében megszűnik a hagyományos analóg műsorszórás. A digitális átállás érintettjei, akik jelenleg kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 műsorait fogják, ezután csak úgy tudnak ingyenesen televíziózni, ha meglévő készülékükhöz egy set-top-box-ot, illetve egy antennát kapcsolnak, vagy egy előfizetéses szolgáltatást választanak.

A digitális műsorok vételéhez szükséges set-top-boxok és televíziók kötelező műszaki paramétereit az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendelete szabályozza annak érdekében, hogy a megvásárolt eszközökkel a televíziónézők a legjobb kép- és hangminőségben élvezhessék a digitális adásokat. A műszaki üzletekben a digitális vételre alkalmas eszközökön a vevők tájékoztatása érdekében egyértelműen és jól olvashatóan kell feltüntetni, hogy „Az eszköz alkalmas a magyarországi földfelszíni szabad hozzáférésű digitális televíziós műsorszórás vételére.”

Az NMHH mérésügyi szolgálata folyamatos laborvizsgálatokat is végez a forgalomba kerülő set-top-boxokon, hogy azok ne zavarják más elektromos berendezések rendeltetésszerű működését, illetve megfeleljenek a jogszabályokban rögzített műszaki paramétereknek. A vásárlók az eszközök műszaki megfelelőségével kapcsolatos problémáikat az NMHH-nál jelezhetik.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatainak elsődleges célja, a set-top-boxok és televíziók digitális vételre való alkalmasságával, illetve a fogyasztói jogokkal összefüggő esetleges megtévesztő (írásbeli, szóbeli) tájékoztatások kiszűrése. Az ellenőrzések az üzletek mellett a webáruházakban forgalmazott termékekre és az ott feltüntetett tájékoztatásokra is kiterjednek. A fogyasztóvédelmi hatóság az energiatakarékosságra, mint általános célkitűzésre tekintettel 2012-ben már megvizsgálta a kereskedelmi forgalomban kapható set-top-boxokat, annak feltérképezésére, hogy azok készenléti állapotban mérhető teljesítményfelvétele megfelel-e az európai uniós előírásoknak. Az ellenőrzések pozitív tapasztalatokkal zárultak, hiszen a gyártók valamennyi vizsgált készüléken megfelelően tüntették fel a készenléti és aktív üzemmód energiafogyasztására vonatkozó tájékoztató adatokat. A hatóság ez irányú vizsgálatait – egyéb termékkörökre kiterjesztve – 2013-ban is folytatja.

Az NMHH és az NFH a hivatalból végzett ellenőrzései mellett valamennyi fogyasztói bejelentést megvizsgál, és amennyiben hatásköre megállapítható, megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk