Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Január 20. 06:15, hétfő | Belföld
Forrás: mti/Fotók: MTI/Balogh Zoltán

Elkezdődött az idei ökumenikus imahét

Elkezdődött az idei ökumenikus imahét

A keresztények egységének megteremtéséhez kevés az emberi erőfeszítés, szükség van a szívből jövő, állhatatos imádságra

– mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este Budapesten, a Kálvin téri református templomban.

A bíboros a keresztények egységéért megrendezett programsorozat nyitó istentiszteletén felidézte: az utóbbi évtizedekben a keresztény felekezetek képviselői sokszor áttekintették közös történetüket. "Gyakran és kölcsönösen szóltunk olyan emberi hibákról is, amelyek hozzájárultak a szakadások kialakulásához és elmélyüléséhez".

Már ezeknek a hibáknak a felismerése is "magában hordozza a feladatot, hogy nagyobb szeretettel és megértéssel közeledjünk egymás felé" - fogalmazott Erdő Péter.

A bíboros kitért arra is: "káros felületesség volna" a különböző felekezetek hitelvi különbségeit "kézlegyintéssel elintézni", mondván, "a tartalmi kérdések nem lényegesek, fő az udvariasság". "Ha ezt mondanánk, akkor hitünk egész tartalmának komolyságát kérdőjeleznénk meg, az pedig már a Krisztushoz való tartozás létkérdése" - jelentette ki.

"Hitünk súlyos kérdéseiről őszinte szándékkal beszélve mindig átérezzük, hogy a feladat nagyobb, mint ami puszta emberi erővel megoldható. Ezért van szükség a szívből jövő, állhatatos imádságra a keresztények egységéért" - mondta Erdő Péter.

Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke arról beszélt: az embereknek nagyobb szükségük van Krisztusra, mint bármire a világon. "Ezért mi keresztények nem arra törekszünk, hogy egy-egy felekezeti vagy vallási vitát megnyerjünk egymás között vagy a körülöttünk lévő világban, hanem egyedül arra, hogy embereket nyerjünk meg Krisztusnak" - mondta.

Hozzátette: egy vita megnyeréséhez elég okosnak lenni, egy ember megnyeréséhez azonban kereszténynek kell lenni.

Szólt arról is: Isten nem bánik másként "gyermekeivel", mint a többi emberrel, "nem teszi őket vitrinbe", hanem belehelyezi őket a "tarka, sokszínű világba, ahol szükség van rájuk, ahol feladatuk van". Ezért "Isten embere" vállalja a sorsközösséget családjával, egyházával, nemzetével és minden erejével fáradozik közösségéért.

Úgy fogalmazott: "mindnyájunk életében vannak elkerülhetetlen dolgok, kényszerű együttlétek", de ezek a helyzetek mind alkalmat adnak Isten üzenetének átadására. "Ha meg merjük tölteni ezeket az alkalmakat Krisztus jelenlétével, akkor az élet egészen kicsi, szürke dolgai megnőnek, sorsdöntőkké válnak" - mondta Kondor Péter.

Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára köszöntőjében kiemelte: a "keresztények közötti megosztottság hosszú évszázadok óta tart. Ez nagyon fájdalmas, és ellenkezik Isten akaratával".

Ezért az imahéten szerte az országban a különböző felekezetek tagjai közösen imádkoznak a keresztények egységéért és a megbékélésért a világban, hogy "az ima erejével legyőzzük a megosztottságot".

A résztvevők az istentisztelet végén közösen imádkoztak az üldözött keresztényekért, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a MEÖT közös programsorozatának kezdőnapja ugyanis 2018-tól egyben az üldözött keresztényekért imádkozás vasárnapja is.

A liturgiai szolgálatban részt vettek a MEÖT tagegyházainak vezetői.

A szertartáson jelen volt mások mellett Karácsony Gergely főpolgármester.

Az idei ökumenikus imahét anyagát a máltai keresztények készítették, mottója az Apostolok Cselekedeteiből vett idézet: ".nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk.".

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.