Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 06. 05:52, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Elkezdődhet a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély felújítása

Elkezdődhet a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély felújítása

Elkezdődhet a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély felújítása, a csaknem 2 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló beruházás kivitelezési munkálatai decembertől indulnak.

Béres István elmondta, hogy a régészeti feltárások a nyáron befejeződtek, a közbeszerzési eljárások folyamatban vannak, lezárásuk után kezdődhet a tényleges felújítás.

Közlése szerint a művészettörténeti kutatások eredményei alapján eredeti állapotában állítják helyre a copf stílusú kastélyt. Az önkormányzat a Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban - A gyulai Almásy-kastély évszázada című projektet önerő nélkül valósítja meg. A város a beruházásra 1,986 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a Dél-alföldi Regionális Operatív Program (DAOP) kiemelt turisztikai attrakciókra fordítható keretéből.

A kastély várhatóan 2015 januárjában nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a beruházással 23 új munkahely jön létre, a látogatók száma az átadást követő 2-3 évben megközelítheti az ötvenezer főt. A kastély épületében kiállítótermeket létesítenek, a földszinten közösségi fogadóteret alakítanak ki. Megújul a kastélyhoz tartozó őspark, ahol utcabútorokat helyeznek el és vendégfogadó helyeket alakítanak ki.


Az önkormányzat a kastély vagyonkezelői jogát 2012 februárjában kapta meg, hat hónappal később a felújítási program támogatásáról is döntés született.

Az elképzelések szerint az intézmény önfenntartó lesz, lesznek benne konferenciára, színházi és zenés előadások rendezésére alkalmas termek. A múzeumi termekben több állandó kiállítás lesz, egyebek között a Harruckern, a Wenckheim és az Almásy család életéről, a kastélyba ellátogatott királyokról, az itt lefegyverzett tíz aradi vértanúról és a Gyula melletti Ajtósfalváról származó Ajtósi Dürer Albertről. Az épületben időszaki kiállítások is helyet kapnak.

Harruckern János György, a gyulai uradalom tulajdonosa 1725 körül kezdte építtetni a kastélyt, amely évtizedekig a család birtokában volt. Az 1700-as éves végén házasságok révén a Wenckheim családhoz került a kastély, amely aztán később az Almásy családé lett. Ők a második világháború alatt elszegényedtek, az épületet 1945-ben a városnak ajándékozták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.