Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. December 07. 05:33, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Életfogytiglanra ítéltek egy brit katonát egy afgán lázadó lelövése miatt

Életfogytiglanra ítéltek egy brit katonát egy afgán lázadó lelövése miatt

Életfogytig tartó börtönbüntetést szabott ki pénteken az eljáró hadbíróság a brit királyi tengerészgyalogság egy katonájára, aki a vád szerint két éve kivégzésszerűen megölt egy sebesült afgán lázadót.

Az eljárás során csak "Marine A" néven említett, az ítélethirdetés előtt azonban megnevezett tengerészgyalogosnak, Alexander Blackman őrmesternek a hadbírósági végzés alapján legalább tíz évet kell rács mögött töltenie, mielőtt feltételes szabadlábra helyezése szóba kerülhet.

Blackman a vádirat szerint két társával 2011 szeptemberében a dél-afganisztáni Hilmend tartományban járőrözött, amikor tűzharc után foglyul ejtettek egy azóta is ismeretlen afgán fegyverest. Az összecsapásban megsebesült, már lefegyverzett foglyot Blackman 9 milliméteres pisztolyával agyonlőtte.

Az incidenst végig rögzítette a járőr egyik tagjának személyi kamerája. A hadbíróságon lejátszott felvételen hallatszott, amint a gyilkosságot elkövető katona kijelentette: maga is tudja, hogy megsértette a hadifoglyokkal szembeni bánásmódot előíró genfi konvenciót, ám az afgán fegyveres is ugyanezt tette volna velük fordított esetben. A katonai ügyész a hadbírósági eljárás során "kivégzésnek" minősítette az afgán fogoly megölését.


Blackman azzal védekezett, hogy halottnak hitte az afgánt, és abban a meggyőződésben nyitott tüzet rá, hogy egy holttestbe lő bele, ezt azonban az incidensről rögzített felvétel egyértelműen megcáfolta.

A pénteki ítélet indoklásában a bírói tanács vezetője kijelentette: Blackman nem a csata hevében cselekedett, hanem olyan helyzetben, amikor már nem érezhette magát fenyegetettnek, és ezt a felvétel is tanúsítja. A bíró szerint az őrmester a gyilkossággal "szégyent hozott a brit fegyveres erőkre".

A járőr másik két tagját felmentették, ők folytathatják katonai szolgálatukat. A brit hadsereg afganisztáni szerepvállalásának tizenkét évvel ezelőtti kezdete óta most először ítéltek el gyilkosságért brit katonát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: