Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 22. 08:54, kedd | Belföld
Forrás: InfoVáros | Tollár Sándor

ÉLET ÉS A NEMZET FORRADALMA

ÉLET ÉS A NEMZET FORRADALMA

Ötvenhatos forradalom 57. évfordulóján

Október 23-án az 1956-os forradalom 57. évfordulóján a szabadság ünnepére emlékezünk. Azokra az emberekre, akik néhány nap leforgása alatt hétköznapi emberekből, munkásokból, földművesekből, egyetemistákból hirtelen forradalmárok, mártírok, hősök lettek.

1956 napsütéses októberében történelmi választás elé került a magyar társadalom. Több mint egy évszázaddal 1848. március után ismét eljött a „most vagy soha!” pillanata. Az 1956-os forradalomnak olyan erős és széles társadalmi háttere volt, hogy méltán beszélhetünk a magyar nép egységes és félreérthetetlen állásfoglalásáról. Az ország lakosságának elsöprő többsége a szabadság és függetlenség oldalán állt. Ötvenhat talán legtalálóbb elnevezése: az élet forradalma! Nem egy ideológiáé, nem egy eszményé. Az elemi erejű lázadás azért tört ki, hogy normálisan lehessen élni az életet. Ötvenhat álma a nemzetnek a szabadságról szóló közös nagy álma. És azt az álmot a fiatalok álmodták meg a legszebben.

956-ot a nemzet forradalmának is nevezik. És méltán, mert nem egy összeesküvő csapat szervezte, hanem a társadalom minden rétege képviseltette magát, és az volt a közös bennük, az emberek eljutottak odáig, hogy azt mondják: elég volt! Mindenkinek elege volt a megaláztatásból, a hazugságra épült rendszerből!

Ötvenhét év telt el, s immár huszonkét éve közösen, nyilvánosan emelt fővel ünnepelünk ezen a napon, a forradalom évfordulóján. Ma is vannak még köztünk ’56 túlélői, ők emlékeztetnek minket még arra, hogy nem letűnt időkről beszélünk, hanem mindez még élő valóság.

1956 igazolta azt a felismerést, hogy a magyar nép csak úgy teremtheti meg a maga természetének, sajátosságainak, hagyományainak megfelelő és a kor kívánalmait is kielégítő egészséges társadalmi rendjét, ha azt a demokrácia, az egyéni és közösségi jogok védelmére, a nemzet önbecsülésére és minden irányban érvényesülő türelemre építi.

A forradalom nagy tanulsága, hogy a fegyverek és a pénz zsarnokságával szemben csak egy védekezés van: az emberség, a szolídarítás, a nemzeti összefogás hármas ereje.

Erre szavazott tetteivel 1956 magyarsága!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során