Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 15. 05:45, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Élénk érdeklődés kísérte az első Hudec-hetet Sanghajban

Élénk érdeklődés kísérte az első Hudec-hetet Sanghajban

Élénk szakmai párbeszédet hozott a pénteken nemzetközi kerekasztal-beszélgetéssel zárult, a magyar-kínai kapcsolatok új állomásaként idén először, A magyar építészet fóruma néven megrendezett Hudec-hét Sanghajban.

A keddtől péntekig tartó rendezvényeknek Hudec László, Sanghajban élt építész januárban felújított egykori lakóháza szolgált helyszínül. A hét során a szakma képviselői és az érdeklődők számos magyar és kínai építészek által tartott prezentációt hallgathattak meg és vitafórumokon vehettek részt. Bemutatták egyebek között a kortárs magyar és kínai építészet, a magyar Bauhaus és organikus építészet, a sanghaji Art Deco, de szó esett a kínai zöld építészeti trendekről és a városban keveredő keleti és nyugati stílusokról is. A programokat a sanghaji magyar főkonzulátus oktatási és kulturális diplomatája, Révész Ágota és a Magyar Építészek Országos Szövetsége (MÉSZ) állította össze, utóbbi tíztagú delegációval képviseltette magát a hét során.

A szervezet elnöke, Sáros László György sikeresnek értékelte a fórumot, és kiemelte: élénk érdeklődést tapasztalt a kínai közönség részéről a rendezvény iránt. A párbeszéd pedig a jövőben is folytatódik majd: egy 2011-ben kötött megállapodás értelmében a magyar építészek egy éven át 30 napig térítésmenetesen használhatják a Hudec Emlékházat, s abban különböző programok szervezésére adódik lehetőség, így kéthavonta várható újabb magyar szervezésű ötnapos esemény. Amennyiben ezek sikeresek lesznek, a program az egy év lejárta után is folytatódhat - mondta el az MTI kérdésére Sáros.


A Hudec-hét első felvonása pénteken egy nemzetközi vitafórummal zárult, melyen építészek az építészet és az ember kapcsolatáról folytattak eszmecserét, új és "forró témákat", így az építészet modern világban való jelentőségét, változó trendjeit, korlátait és kinyújtózási lehetőségeit megvitatva. A fórumot szervező Révész Ágota így fogalmazott: a vita célja a jövőbe mutató együtt gondolkodás segítése volt.

Sanghaj városa maga egy rendkívül eleven, folyamatos változásban lévő közeg, ahol ez a kooperáció nemzetközi projektek megvalósítása által lehetséges, melyeken Magyarország, a magyar szakemberek is részt tudnak vállalni. A Hudec Emlékház célja is éppen ez, az ugyanis a jövőbe mutató nemzetközi együttgondolkodás helyszínéül szolgál - mondta az MTI-nek Révész Ágota.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése