Városlista
2020. augusztus 12, szerda - Klára

Hírek

2013. December 30. 05:10, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Egyszerű átlagemberként ebédelt egy pekingi étkezdében a kínai elnök

Egyszerű átlagemberként ebédelt egy pekingi étkezdében a kínai elnök

Hszi Csin-ping bejelentés nélkül, egyszerű átlagemberként étkezett szombaton egy fővárosi étkezdében, nagy megdöbbenést keltve a vendéglő látogatóiban és a kínai internetezők körében.

A kínai elnök testőrök nélkül, egyszerű ruhában, a feltűnést látványosan kerülve vásárolta meg ebédjét, állt sorba a pénztárnál, s fizette ki tárcájából az átszámolva 700 forintos számlát. Az internetet azóta sokszorosan bejárt képek tanúsága szerint Hszi hamar "asztaltársakra" talált, s jókedvű beszélgetést folytatott a vele együtt étkezőkkel. A helyszínen készült képeket a Hszinhua hírügynökség és a Zsenmin Zsipao központi lap is közölte, félhivatalosan megerősítve: azokon valóban a kínai elnök szerepel. Az internetes beszámolók szerint az étterembe vasárnap tömegek látogattak el, túlnyomó többségben a Hszi által kért ételeket rendelve.

Kína jelenlegi első számú vezetőjének bejelentés és testőri kíséret nélküli megjelenése igen ritka, ám nem előzmény nélküli eseménynek számít, legutóbb idén tavasszal lehetett arról hallani: Hszi nyilvános taxiba szállt a fővárosban, s a sofőrrel többek közt a levegő szennyezettségéről csevegett. Sokan ugyanakkor egyszerű médiafogásnak bélyegezték az eseményt, emlékeztetvén: a márciusban beiktatott elnök mindig is "az egyszerű nép sorából valónak" tüntette fel magát, s a meglepetésszerű látogatás célja ennek a képnek a felerősítése lehetett.

Címkék: kína, politika, társadalom

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 12. 12:00, szerda | Külföld

Soha nem látott mértékben csökkent a brit GDP

Rekordmértékben csökkent a brit hazai össztermék (GDP) a második negyedévben az előző három hónaphoz mérve az új koronavírus járvány közvetlen gazdasági hatásaként - közölte szerdán a brit statisztikai hivatal (ONS).

2020. Augusztus 12. 11:07, szerda | Kék hírek

Több mint kétszáz embercsempészt fogtak már el idén

Több mint kétszáz embercsempészt fogtak el idén eddig Magyarországon, míg tavaly egész évben százötvenet - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 csatornán.

2020. Augusztus 12. 09:56, szerda | Külföld

Már több mint 20 millió a koronavírus-fertőzöttek száma a világban

A világon 20 223 306 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 740 276, a gyógyultaké pedig 12 529 198 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli összesítése szerint.

2020. Augusztus 12. 09:43, szerda | Belföld

Huszonkettővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Huszonkettővel, 4768-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.