Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 19. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egy hónapon belül jöhet az új földforgalmi törvény

Egy hónapon belül jöhet az új földforgalmi törvény

A földforgalmi törvény számos kérdésében még nincs végleges döntés, ezek megszületésére a következő hetekben lehet számítani − mondta a Napi Gazdaságnak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A változásokra a versenyképesebbnek tartott családi gazdasági modell elterjesztése érdekében van szükség.

Néhány héten belül megkezdődik a parlamenti vita, és Fazekas Sándor reményei szerint egy hónapon belül el is fogadhatja az országgyűlés. Már mindenki elmondta a véleményét a javaslatról, és akik korábban amiatt kritizáltak minket, hogy túl kevés időt hagytunk a megvitatására, most már várják, hogy mikor lesz döntés. Tárgyaltunk a civil szervezetekkel, agrár-érdekképviseletekkel, parlamenti képviselőkkel is.

A civil szervezetekkel még egyeztetni fog a kabinet, de a nyilvános vita csendesedni látszik. Sok témában konszenzus körvonalazódik vagy legalábbis jelentősen közeledtek az álláspontok, még akár idén februárhoz képest is. Például a magánszemélyek legfeljebb 300 hektáros tulajdoni korlátja esetében. Korábban volt olyan vélemény, amely szerint ennek legfeljebb 100, de olyan is, hogy 500 hektárnak kellene lennie.

Már most is benne van a tervezetben indirekt módon, hogy az önkormányzatoknak is lehet földtulajdona, mivel most is folytathatnak, végeznek mezőgazdasági tevékenységet. Az, hogy egy önkormányzatnak lehet földtulajdona, helyes, de hogy ezt hogyan hasznosítja, más kérdés: kiadhatja haszonbérbe, vagy saját maga művelteti meg. Az az álláspontjuk, hogy az ipari fejlesztéseket elsősorban a barna mezős területeken kell megvalósítani, és a földvédelem eszközeivel a minimumra kell visszaszorítani, különösen a magas aranykorona-értékű, kiváló minőségű termőföld igénybevételét. Ugyanakkor az ország fejlődése megkövetelheti, hogy ha a megfelelő belterületi ingatlanok elfogytak vagy a barna mezős területek nem teszik lehetővé a fejlesztést, akkor a zöld mezős beruházás legyen a megoldás. Az, hogy erre legyen-e külön jogcím vagy a jelenlegi gyakorlat folytatódjon, még vita tárgya.

Fazekas Sándor szerint eldöntendő kérdés, hogy a bérelhető földterület nagysága hatóságilag meghatározott, vagy egy bizonyos -tól-ig határon belül legyen-e. A miniszter úgy látja, a foglalkoztatás kérdésében kompromisszum született.A konvergenciaprogramban szereplő 0,4 százalékos teljesítménybővülést reális és teljesíthető célkitűzésnek nevezte a miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.