Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Május 15. 07:07, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Eddig 121 repülőgép hozott védőeszközöket Kínából

Eddig 121 repülőgép hozott védőeszközöket Kínából

Eddig 121 repülőgép szállított az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket Magyarországra Kínából - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek.

A tárcavezető Vang Ji kínai külügyminiszterrel egyeztetett és a megbeszélésről beszámolva kifejtette: köszönetet mondott kollégájának azért a segítségért, amelyet a kínai hatóságok nyújtottak Magyarországnak az egészségügyi védekezés sikeréhez szükséges eszközök beszerzésében.

Közölte: eddig 121 repülőgép szállított az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket, maszkokat, kesztyűket, védőruhákat, lélegeztetőgépeket Magyarországra Kínából. A szállítások az elkövetkező hónapokban is folytatódnak - tette hozzá.

Kiemelte: Magyarország és Kína gazdasági együttműködése továbbra is jól fejlődik, az elmúlt három évben 9 nagy kínai beruházás érkezett Magyarországra, és ma már a kínai vállalatok az egyik legjelentősebb beruházási értékkel rendelkeznek Magyarországon. Hozzáfűzte: a kínai cégek mind magas színvonalú, modern technológiát hoznak az országba.

Szijjártó Péter kitért arra: a magyar gazdaság új dimenzióba léptetésében fontos szerepet játszik a digitalizáció, az 5G-technológia. Tavaly ősz óta Budapest belvárosában is használható az 5G-hálózat, és a Vodafone-nak ezt a hálózatát a Huawei építette ki itt - mutatott rá.

Emlékeztetett: sikerült aláírni a Budapestet Belgráddal összekötő vasútvonal modernizálásáról szóló megállapodást is, így a pénzügyi fedezet is adott ennek a fontos beruházásnak a megvalósítására. A beruházással Magyarországon keresztül vezet majd a legrövidebb, leggyorsabb út a görög kikötőkbe érkező kínai árucikkeknek Nyugat-Európa felé - magyarázta.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy a két ország pénzügyi együttműködése jól alakul, hiszen a Magyar Nemzeti Bank és a kínai jegybank között kiváló az együttműködés, és abban állapodtak meg, hogy ezt bővítik a jövőben.

Megjegyezte: pénteken Orbán Viktor miniszterelnök és a kínai elnök is egyeztet telefonon, és most ezt a megbeszélést is előkészítették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.