Városlista
2021. április 21, szerda - Konrád

Hírek

2018. Június 08. 07:27, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - fotóillusztráció:pixabay

Drámaian megnőtt az öngyilkosságok száma az Egyesült Államokban

Drámaian megnőtt az öngyilkosságok száma az Egyesült Államokban

Drámaian megnőtt az öngyilkosságok száma az Egyesült Államokban az elmúlt két évtizedben - áll az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) által csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérésben.

Az atlantai székhelyű intézmény kutatásai szerint csaknem az összes tagállamban emelkedett az öngyilkosságok száma, az államok felében több mint 30 százalékkal. A kutatások az 1999 és 2016 közötti időszakra vonatkoznak.

Az Egyesült Államokban az öngyilkosság az egyik legnagyobb társadalmi probléma: 2016-ban csaknem 45 ezer amerikai vetett véget önkezűleg az életének. "Valóban nagy gond ez ebben az országban, de okai nemcsak lelki bajokban, mentális betegségekben lelhetők fel" - fogalmazott a felmérés eredményeinek bemutatásakor Deborah Stone, a kutatás egyik vezető tudósa. Kifejtette, hogy nagyon sokféle körülmény és ok vezet öngyilkossághoz, ezért átfogó megoldásokat lát szükségesnek a jelenség visszaszorításához.

A CDC tanulmányából kiderül: a legtöbb öngyilkosságot a keleti partvidéken és a középnyugati államokban követik el. Észak-Dakotában például 1999 és 2016 között 57.7 százalékkal nőtt az öngyilkosok száma, a legkisebb arányú - 5.9 százalékos - emelkedés Delaware államban volt tapasztalható, míg a nyugati Nevadában egyáltalán nem követtek el több öngyilkosságot, mint korábban.

Az öngyilkosok leggyakrabban fegyverrel vetnek véget életüknek, az esetek több mint felénél lőtt sebesülésekbe halnak bele. Az áldozatok több mint felénél az öngyilkosság váratlanul éri környezetét: 54 százalékuknak korábban nem voltak lelki, vagy mentális problémái. "Ezeket az embereket más gondok nyomasztották: párkapcsolati problémák, pénzügyi nehézségek, a munkahely elvesztése, továbbá a kábítószer-függőség" - mondta az amerikai közszolgálati rádiónak Deborah Stone.

A jelentés felhívja a figyelmet a "halálos eszközök" visszaszorításának fontosságára is, konkrétan azonban nem említi meg a fegyvereladás és -tartás korlátozását. A közszolgálati rádió riporterének kérdésére, amely azt firtatta, hogy ezt vajon szándékosan hagyták-e ki, Stone azt válaszolta: "ez nem egyszerűen fegyvertartás kérdése, hiszen az öngyilkosságokat gyakran méreggel, vagy gyógyszerrel követik el, tehát a megelőzéshez átfogó szemlélettel kell közelíteni".

A CDC kutatása elsősorban statisztikai jellegű volt, nem terjedt ki az öngyilkosságok mélyebb társadalmi okainak feltárására.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 21. 15:58, szerda | Külföld

Hollandiában jönnek a lazítások

Hollandiában jövő szerdától kezdve a kormány lazítja a koronavírus-járvány terjedését lassítani hivatott korlátozó intézkedéseket,

2021. Április 21. 14:06, szerda | Külföld

Franciaország túl van a tetőzésen

Franciaország túl van a koronavírus-járvány újabb hullámának tetőzésén, de a kormány még korainak tartaná a korlátozások enyhítését.

2021. Április 21. 11:03, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma 142,6 millió, a halálos áldozatoké 3,04 millió a világon

A világon 142 642 783 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 041 753, a gyógyultaké 81 733 921 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.

2021. Április 21. 06:00, szerda | Külföld

Több mint 650 ezer vakcinát szállít a nyugat-balkáni partnerországokba az unió

Az unió az osztrák kormány közreműködésével 651 ezer, koronavírus elleni oltást szállít a nyugat-balkáni partnerországokba, Albániába, Bosznia-Hercegovinába, Észak Macedóniába, Szerbiába, Montenegróba és Koszovóba