Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Március 08. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: mti

Drágulnak a gumiabroncsok az emelkedő nyersanyagárak miatt

Drágulnak a gumiabroncsok az emelkedő nyersanyagárak miatt

Jelentősen nő a gumiabroncsok ára a következő hetekben; iparági információk szerint a nyersanyagárak emelkedése miatt a gyártók átlagosan 4-9 százalékkal drágábban adják majd termékeiket

- tájékoztatta az MTI-t az Abroncs Kereskedőház. A gumiabroncs nagykereskedelmi vállalat szerint 4-6 héten belül a fogyasztói árakban is megjelenik a drágulás. Megjegyzik, hogy a fogyasztói kosár e szegmensben 50-100 ezer forint között van, így az átlagvásárló akár 15 ezer forintos áremelkedésre is felkészülhet.

A gyártói áremelés hátterében a gyártáshoz szükséges alapvető nyersanyagok - szénszármazékok, a szintetikus és természetes gumi, valamint az acél - árának újabb drasztikus emelkedése áll. A szénszármazékok és a mesterséges gumifélék ára mintegy 100 százalékkal nőtt tavaly július óta, a természetes gumi kitermelése pedig az áradások miatt csökkent a legnagyobb exportőr országban, Thaiföldön. Emellett az abroncsokba belekerülő acélhuzalok ára is jelentősen, 80 százalékkal nőtt egy év alatt - ismerteti a cég.

A közlemény idézi Tiszay Árpádot, a vállalat kereskedelmi vezetőjét, aki elmondta: az idén valamivel korábban kezdődött a tavaszi kerékcsere szezon, nagy rohamra március utolsó, április első két hetében számítanak.

Az 1995-ben alakult Abroncs Kereskedőház a közlemény szerint a magyar gumiabroncspiac értékesítési és szolgáltatásai területén több kategóriában is piacvezető. A több mint kétszáz szakembernek munkát biztosító kft. hat saját tulajdonú kiskereskedelmi telephelyet, négy bevásárlóközponti abroncsszervizt és két logisztikai raktárbázist üzemeltet. Tavalyi árbevételét a cég nem közölte, ám korábban azt jelezte, hogy 2016-ra az előző évi 20 milliárd forintnál nagyobb bevételre számít.

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) korábban közölt adatai alapján tavaly Magyarországon csaknem 2,4 millió új gumiabroncsot értékesítettek a gyártók összesen, ami hétéves rekord.

Címkék: abroncs, drágul, gumi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.