Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Október 25. 07:36, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Drágulhat a liszt a feldolgozók szerint

Drágulhat a liszt a feldolgozók szerint

Az aratás után végrehajtott, átlagosan 8-9 százalékos lisztáremelés után most ismét arra készülnek a malmok, hogy még magasabb árat kérjenek a termékeikért - írja a csütörtöki Világgazdaság iparági forrásokra hivatkozva.

A gazdasági napilap cikke szerint a malmok a folyamatosan emelkedő búzaárak okozta költségnövekedéseket próbálják követni áraikkal. A malmi búza júliusi, 43 ezer forint körüli tonnánkénti induló ára ugyanis átlagosan körülbelül 15 ezer forinttal emelkedett, néhol pedig már eléri a 60 ezer forintot is.

A megkérdezett malomipari vezetők között van, aki 10 százalék feletti áremelést lát szükségesnek. Abban pedig az összes iparági szereplő egyetért, hogy januárban - a minimálbéremelés és a dráguló villamos energia miatt - újabb lisztáremelés várható.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az áremelkedés hátterében az áll, hogy hosszú idő óta ebben a szezonban fordul elő először, hogy magasabb lesz a fogyasztás, mint amennyi a megtermelt búza. Átmenő készlet ugyan van a világpiacon, de a terméskiesés nagy volt Európában. Mint mondta, a drágulás végig fog menni a termékpályán, tehát a pékek is áremelésre kényszerülnek majd - olvasható a Világgazdaságban.

Címkék: drágulás, liszt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.