Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 12. 11:22, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Döntött a kormány az alkotmánymódosításról

Döntött a kormány az alkotmánymódosításról

Döntött a kormány arról, hogy az Európai Bizottság jelzései alapján javaslatot tesz az alkotmány módosítására, amelynek nyomán kikerülhet az alaptörvényből a bírósági döntések miatti adókivetésnek, valamint a bíróságok közötti ügyáthelyezésnek a lehetősége - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormányzati javaslatokat Martonyi János külügyminiszter ismertette múlt pénteken, jelezve, hogy az Országgyűlés várhatóan ősszel tárgyalja majd az ötödik alkotmánymódosítást.
Giró-Szász András szerdán megerősítette azt is: az Európai Bizottság által felvetett harmadik kérdésben, a kampányok ügyében a kormány azon az állásponton van, hogy nem indokolt az alaptörvény módosítása. Így nem veszik ki a korlátozások alól az európai parlamenti választási kampányokat, azok szabályozása hasonló marad a magyar parlamenti választásokéhoz.
A kormányszóvivő beszámolt továbbá arról, hogy a kormány javaslata szerint módosul az alkotmány azon passzusa is, amely a ki nem hirdetett törvények alkotmánybírósági (Ab) vizsgálatáról rendelkezik. Eszerint a bírói kezdeményezésre történő soron kívüli Ab-felülvizsgálat határideje harmincról kilencven napra módosulhat. Erről egyébként az Orbán Viktor miniszterelnök és Paczolay Péter Ab-elnök közötti egyeztetés következtében született kormányzati döntés.
Giró-Szász András szólt arról is, hogy a kabinet áttekintette a Földet a gazdáknak! programot, és megállapította: a birtoktestek kialakítása és azok meghirdetése rendben zajlik. Az év végére több mint 200 ezer hektárnyi földet osztanak ki helyben élő gazdáknak haszonbérleti szerződésekkel.
A kormányt azonban arról is tájékoztatták - folytatta -, hogy egyes meghirdetett területeken a korábbi értéknövelő beruházásokkal kapcsolatban elszámolási kérdések merültek fel. A kabinet úgy döntött: ezen beruházások elszámolása kizárólag a korábbi bérlőkre és a magyar államra tartozik, és ezek semmilyen esetben sem terhelhetők az új bérlőkre - közölte, hozzátéve, hogy minderről a földalapkezelőnek azonnal értesítenie kell a pályázókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során