Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. December 07. 05:10, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Demencia miatt szabadlábra helyezték az auschwitzi haláltábor volt őrét

Demencia miatt szabadlábra helyezték az auschwitzi haláltábor volt őrét

Egészségi állapotának romlása miatt szabadlábra helyezték Hans Lipschist, az auschwitz-birkenaui haláltábori egykori őrét, aki a vád szerint bűnsegéd több mint tízezer fogoly meggyilkolásában.

Az orvosi szakvélemény szerint erősen romlik Hans Lipschis rövid távú emlékezete, összpontosító és tájékozódási képessége, így nem biztos, hogy alkalmas a részvételre a sorsát döntően meghatározó, igen összetett és hosszú tárgyaláson. A bíróság egyelőre a vádlott előzetes letartóztatásának megszüntetéséről döntött, arról pedig később határoz, hogy elkezdik-e a tárgyalást.

Hans Lipschist májusban tartóztatták le. A stuttgarti ügyészség szerint a náci párt fegyveres alakulata, az SS tagjaként 1941-től 1943-ig őrszolgálatot teljesített Auschwitz-Birkenauban, és ezzel a munkával hozzájárult a megsemmisítő tábor üzemeltetéséhez. A litván származású férfi azt állítja, hogy szakács volt a táborban, és csak hallomásból tudott a gázkamrákról és a krematóriumról.


A nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott hatóságnak (ZSt) már harminc éve vannak információi Hans Lipschisről. Tudták, hogy a hatvanas években az Egyesült Államokban telepedett le, és amikor kiderült, hogy náci volt, megfosztották amerikai állampolgárságtól és kiutasították. Lipschis Nyugat-Németországba költözött, de a ZSt nem kezdeményezett eljárást ellene, mert úgy látta, nincs esély az elítélésére.

A fordulatot John Demjanjuk, a soribóri koncentrációs tábor őrének ügye hozta meg. Egy müncheni bíróság 2011-ben 5 év börtönre ítélte Demjanjukot, bűnrészesnek találva őt a láger 27 ezer zsidó foglyának meggyilkolásában. Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy felvigyázói munkaköréből szükségszerűen következik, hogy köze volt foglyok halálához.

Az ítélet szemléletváltásra vezetett a német igazságszolgáltatásban. A ZSt valamennyi ismert élő auschwitzi őr ügyében vizsgálatot kezdett, és időközben 30 ember ügyét vádemelési javaslattal átadta az illetékes ügyészségeknek.

Címkék: jog, nácik, németország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.