Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. December 07. 13:43, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Czomba Sándor: a munkásszállások legalább 50 százalékát magyar munkavállalóknak kell biztosítani

Czomba Sándor: a munkásszállások legalább 50 százalékát magyar munkavállalóknak kell biztosítani

Húszmilliárd forinttal indul a munkásszállások építését támogató új program, ez 3500 ember számára biztosít majd lakhatást.

A szálláshelyek legalább 50 százalékát magyar munkavállalók számára kell biztosítani - mondta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Az államtitkár úgy fogalmazott: jól ismert a magyar munkaerő csekély mobilitási hajlandósága, de a munkaerőpiacra most minden munkáskéz kell. Hangsúlyozta: a beruházások döntő többsége oda irányul, ahol a munkaerő rendelkezésre áll. Ugyanakkor látni kell, hogy mára dolgozóknak 50-60 kilométeres távolság is problémát okoz a munkavállalásban, ezért szükség van lakhatási lehetőségre - fűzte hozzá.

Kiemelte, jelenleg is léteznek erre vonatkozó támogatások, utazási és lakhatási támogatás is, mindkettő 6 hónapig járhat. Lakhatási támogatásra pályázni kell, a mindenkori minimálbér 70 százalékát fizeti ki az állam.

Czomba Sándor emlékeztetett arra, a munkásszállók építését támogatási programok 2017 óta futnak, - 24 milliárd forint ráfordítással, 4000 ember elszállásolását oldották meg - most csak szigorodnak a feltételek. Közölte: jelenleg 20 milliárd forinttal indul a program, ez 3500 fő számára biztosít majd lakhatást. A szállás legalább 50 százalékán magyar munkavállalókat kell elhelyezni, ha ez valamiért nem megoldható, azt dokumentáltan igazolni kell. Nem akarják sarokba szorítani a vállalkozókat, hiszen tíz év fenntartási kötelezettségük lesz - jelezte.

Ismertette: a program energetikailag korszerű, fenntartható beruházásokat fog támogatni. Nem tömegszállásokra van szüksége, hanem korszerű, kétágyas szobákra - utalt a piaci tapasztalatokra. További feltétel lesz, hogy a szállás méretétől függően - 80-200 fő - minden 80 fő után 4 regisztrált álláskeresőt fel kell venniük az üzemeltetőknek.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet: a tapasztalatokat leszűrve annyi könnyítés is lesz a szabályozásban, hogy - a korábbival ellentétben - idénymunkán foglalkoztatottakat is el lehet szállásolni, és 50 kilométernél közelebbről érkezőket is, ahogy fogalmazott, "az élet felülírta ezeket a korlátozásokat", tanultak a tapasztalatokból.

Címkék: munkásszálló

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: