Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Október 25. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI archívum

Csökkentik az atomerőmű két blokkjának teljesítményét

Csökkentik az atomerőmű két blokkjának teljesítményét

Kétszázötven megawattal csökkentik szerdán a paksi atomerőmű két blokkjának teljesítményét a hűtővízszűrők tisztítása miatt - közölte honlapján az atomerőmű.

Az elmúlt időszak alacsony dunai vízállásának köszönhetően az erőmű hűtővízrendszeréhez tartozó szivattyúk szűrői nagyobb szennyezőanyag-terhelésnek voltak kitéve - írták.

Emiatt szerdán a 3. és 4. blokkhoz tartozó 2-2 turbinát egyenként 62,5 megawattal leterhelik. A teljesítménycsökkentés után a szakemberek hozzákezdenek a szűrők tisztításához, amellyel előreláthatóan még szerdán végeznek. Ezután a két reaktorblokkot névleges teljesítményre terhelik fel.

A műveletnek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs, azt a szabályok betartásával, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt.-vel egyeztetve végzik - tették hozzá.

Az atomerőmű 2. blokkját október 20-án egy dízelgenerátor hibája miatt állították le, amelyet a tervek szerint október 31-én helyeznek ismét üzembe.

Az erőműben a Duna alacsony vízszintje miatt október 17-én elrendelték az intézkedési terv hármas fokozatát; a vízszint enyhe emelkedése miatt október 21-től újra a 2. - kisvizes - fokozat van érvényben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.