Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2013. November 21. 05:40, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Csökken a marihuána-, emelkedik az alkoholfogyasztók száma Csehországban

Csökken a marihuána-, emelkedik az alkoholfogyasztók száma Csehországban

Csökken a marihuánafogyasztók, de emelkedik az alkoholfogyasztók száma Csehországban - derült ki a cseh kormány kábítószer-függőséget figyelő központjának legújabb, 2012-es évet elemző jelentéséből.

A központ szerint Csehországban mintegy 600 ezer alkoholfüggő van, ami a felnőtt lakosság nyolc százaléka. "A csehek Európa legnagyobb alkoholfogyasztói közé tartoznak. Európában az alkoholfüggők aránya átlagban öt százalék körül mozog" - mondta Viktor Mravcík, a központ igazgatója újságíróknak szerdán Prágában.

"A fiatal és középkorú csehek legnagyobb gyilkosa az alkohol. Ebben a korban a cseh állampolgárok nem betegségekben, hanem az alkohol okozta balesetekben halnak meg a leggyakrabban" - hangsúlyozta. Rámutatott: míg a mértéktelen kábítószerfogyasztás következtében évente mintegy 50 ember hal meg, addig az alkohol miatt mintegy 320. A 35-44 éves kor között elhunytak halálának oka az esetek 25-30 százalékában az alkohollal van összefüggésben.


Az alkohollal kapcsolatos betegségekre az egészségbiztosítók évente 1,11 milliárd koronát (12 milliárd forint) költenek, míg a drogfüggőség gyógyítására 453 millió koronát.

A jelentés szerint a marihuánafogyasztók száma folyamatosan csökken. A felmérések alapján tavaly a felnőtt lakosság 28 százaléka ismerte be, hogy fogyasztott ilyen drogot. Négy éve, 2009-ben ez az arány még 33 százalék volt. "Ez jó hír. Ennek ellenére Csehország a marihuánafogyasztás terén továbbra is az első helyen van Európában" - szögezte le Mravcík.

A központ adatai szerint napi rendszerességgel mintegy 22 ezer cseh állampolgár szív marihuánát, míg 145 ezer időnként. Mintegy 41 300-ra tehető a kemény drogokat használó függők száma, háromnegyedük pervitint fogyaszt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.