Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 09. 05:15, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Csendőrök tartják távol a tüntetőket Romániában az amerikai olajcégtől

Csendőrök tartják távol a tüntetőket Romániában az amerikai olajcégtől

A román csendőrség különleges közbiztonsági övezetté nyilvánította vasárnap Pungesti térségét, ahol szombaton tüntetők próbálták megakadályozni, hogy az amerikai Chevron olajvállalat próbafúrásokat végezzen.

Az intézkedés szükségállapothoz hasonló fokozott hatósági ellenőrzést jelent egy korlátozott térségben, ahol korábban erőszakos cselekmények történtek. A csendőrség közleménye szerint bevetési és járőröző egységek gondoskodnak a polgárok "nyugalmáról és biztonságáról" a térségben.

Az Agerpres hírügynökség szerint a lakosok arra panaszkodnak, hogy már a házból sem engedik ki őket motozás és kérdezősködés nélkül. A Pungesti és Vaslui közötti országúton a csendőrök minden autót megállítanak és a benne ülőknek számot kell adniuk arról, hova mennek és mi célból.

"Mindegyik ház előtt csendőr áll. Még az útra sem mehetünk ki anélkül, hogy kivallatnának, hova indulunk. Nem értjük, kit védenek itt, kinek a szolgálatában állnak" - idézte az egyik helybélit a román állami hírügynökség. Szombaton a tüntetők ledöntötték a falu határában a Chevron 20 ezer négyzetméteres telkét körülvevő drótkerítést. Az előre be nem jelentett demonstráció részvevői több ízben dulakodásba keveredtek a nagy erőkkel kivonuló csendőrséggel, amikor a rohamosztagosok kiemeltek és elszállítottak több tüntetőt. Román hírforrások szerint a helybeliek mellett számos környezetvédő szervezet aktivistája volt jelen a demonstráción az ország többi részéről.


A tüntetők veszélyesnek és környezetrombolónak tartják az amerikaiak által alkalmazott technológiát, amelynek keretében homokkal és vegyi anyagokkal kevert vizet sajtolnak nagy nyomáson a kőzetbe, hogy kitermeljék onnan a gázt.

A csendőrség közleménye szerint szombaton 22 tüntetőt állítottak elő, közülük 14 ellen büntetőeljárást indítottak garázdaságért, egy ellen fegyverviselésért, és hét személyt megbírságoltak, amiért csendőri felszólítás ellenére sem hagyták el a térséget, ahol engedély nélkül tüntettek. A Chevron vasárnap bejelentette, hogy újrakezdi szombaton felfüggesztett tevékenységét.

Románia palagáz-tartalékát 660 milliárd köbméterre becsülik, és a román vezetők szerint ennek kitermelésével biztosítható Románia energetikai függetlensége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni