Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. Augusztus 28. 05:15, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Csaknem kétszázezren vettek részt a Kolozsvári Magyar Napokon

Csaknem kétszázezren vettek részt a Kolozsvári Magyar Napokon

Mintegy kétszázezer látogatója volt az idei Kolozsvári Magyar Napoknak, ami az eddigi legnagyobb arányú részvétel az egyhetes programsorozaton.

Az augusztus 19. és 25. között megrendezett magyar kulturális fesztiválról Gergely Balázs főszervező elmondta: a közönség történelmet írt, ugyanis annyi érdeklődő még sohasem gyűlt össze egy kulturális rendezvény alkalmából Kolozsvár főterén, mint amennyien az István, a király című rockopera vasárnap esti előadásán. Gergely szerint ezzel a kincses város magyar közössége megkérdőjelezhetetlenül visszanyerte a korábbi évtizedekben alaposan megtépázott méltóságát, amire mindenki büszke lehet.

Sánta Levente fesztiváligazgató szerint húsz százalékkal nőtt a látogatók száma tavalyhoz képest. Nagy érdeklődés mutatkozott a Zorán-koncert iránt, ahol 22 ezren voltak jelen, ugyanakkor a rekordot az István, a király előadása érte el, amelyen a szervezők szerint mintegy 50 ezer néző vett részt.

A fesztiváligazgató számításai szerint a román nemzetiségű résztvevők aránya 20 százalékra tehető. A rendezvény honlapját 41 országból 17 ezren látogatták, az István, a király rockoperát 6 ezren kísérték figyelemmel a világhálón.

Horváth Anna kolozsvári alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy semmilyen incidens nem árnyékolta be a rendezvényt, ami annak is köszönhető, hogy a szervezők jól együttműködtek a helyi és a megyei önkormányzathoz tartozó rendfenntartó szervekkel. Hangsúlyozta: Emil Boc polgármester és az önkormányzati képviselők hozzáállásukkal példát mutattak más erdélyi városoknak, hiszen az önkormányzat anyagilag is hozzájárult a rendezvény sikeréhez, és nem akadályokat gördített eléje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 12. 08:57, vasárnap | Sport

Meglepetésre kikapott Miskolcon a Fradi

A Diósgyőr 2-0-ra legyőzte otthon a bajnok Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában.