Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Augusztus 30. 05:58, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Cinefest: életműdíjat kap Szabó István filmrendező

Cinefest: életműdíjat kap Szabó István filmrendező

A 75 éves Szabó István Oscar-díjas filmrendező kapja a 10. Jameson CineFest életműdíját. Az elismerést a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon szeptember 19-én, csütörtökön adják át.

A szeptember 12. és 22. között megrendezendő 10. Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a Mephisto, a Redl ezredes és a Hanussen bemutatásával tisztelegnek az Oscar-díjas művész előtt. A három filmet szeptember 17-én, 18-án és 19-én láthatja a fesztivál közönsége - közölték a szervezők az MTI-vel.

A tipikusan közép-európai karaktert ábrázoló filmek főszerepeit az idén 70 éves osztrák Klaus Maria Brandauer alakítja. A rendező és a színész közös munkája 1980-ban a Mephistóval vette kezdetét, amely 1982-ben elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.


Négy évvel később, 1984-ben készült a Redl ezredes. A történet az összeomló Osztrák-Magyar Monarchiában játszódik és az egyszerű rutén vasutas család gyermekéből a kémelhárítás főnökévé emelkedett katonatiszt életútját mutatja be a 19-20. század fordulóján és az I. világháború előestéjén.

Az 1988-as Hanussen középpontjában egy mágus áll, egy látnok, aki a két világháború között, a nácizmus megerősödése idején él.

A látványos történelmi tablók nemcsak Közép-Európában, hanem világszerte is óriási sikert arattak. A 10. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben