Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. November 16. 13:56, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Charles Michel: az EU-nak 2030-ig fel kell készülnie a bővítésre

Charles Michel: az EU-nak 2030-ig fel kell készülnie a bővítésre

Az Európai Uniónak 2030-ig fel kell készülnie a bővítésre, \"nem halogathatjuk tovább\"

- mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Vecernji List című horvát napilapnak adott interjújában csütörtöki zágrábi látogatását megelőzően.

"A bővítés azt jelenti, hogy a jelöltek megcsinálják a házi feladatukat, de van saját házi feladatunk is az EU oldalán" - hangsúlyozta Charles Michel, hozzátéve: a bővítés továbbra is érdemeken alapuló folyamat marad, de az időkorlát miatt gondoskodni fognak arról, hogy előrehaladást érjenek el, és beváltsák ígéretüket. "Ideje komolynak lenni" - fogalmazott.

Az Európai Tanács elnöke konzultációkat indított az Európai Unió új stratégiai programjáról, amelynek egyik helyszíne Zágráb lesz a négy főváros közül, ahol több miniszterelnökből, illetve tagállami elnökből álló csoportokban zajlanak majd az egyeztetések.

Charles Michel kiemelte: mivel nagyon "intenzív és interaktív" megbeszéléseket szerettek volna, ezért azt javasolta, hogy ezek kisebb formátumban történjenek.

"Mindannyian egyetértünk abban, hogy három nagy és nehéz kihívással nézünk szembe egyszerre"- fogalmazott a tanács elnöke.

Az első az éghajlatváltozáshoz kapcsolódik, amely jelentős átalakulásokat okoz a gazdasági valóságban - mondta.

"Másodszor, lenyűgöző technológiai forradalom előtt állunk, nemcsak a zöld technológiák, hanem a mesterséges intelligencia területén is, amely hatással lesz társadalmainkra a versenyképesség vagy éppen a biztonság és a védelem szempontjából" - hangsúlyozta.

Harmadszor - mint mondta - egyre több feszültség, konfliktus és háború van a szomszédságban. "Ezzel összefüggésben a vezetők egyetértenek abban, hogy egy olyan EU-t kell kialakítanunk, amely világszerte nagyobb befolyással bír" - magyarázta.

Jelezte: Ukrajna támogatása erkölcsi és stratégiai kötelességük, és az EU-ban egyöntetű szándék van arra, hogy humanitárius támogatást nyújtson a Gázai övezetben élő polgári lakosságnak.

A zágrábi találkozónak Andrej Plenkovic horvát kormányfő lesz a házigazdája, aki az Európai Tanács elnöke mellett Giorgia Meloni olasz, Robert Abela máltai és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt látja vendégül egy munkavacsorán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése