Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Május 13. 07:41, péntek | Bulvár
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Cannes - George Clooney és Julia Roberts a médiát és a pénzvilágot bíráló túszdrámában

Cannes - George Clooney és Julia Roberts a médiát és a pénzvilágot bíráló túszdrámában

George Clooney és Julia Roberts főszereplésével forgatta Jodie Foster negyedik filmjét, a médiát és a pénzvilágot kegyetlenül bíráló Pénzes cápa című túszdrámát,

amelyet csütörtökön mutattak be az Oscar-díjas amerikai világsztárok jelenlétében a 69. cannes-i fesztiválon, versenyen kívül.

"A barátaimmal jöttem, és ez olyan, mintha egy álom válna valóra" - mondta Julia Roberts az újságírók által tapssal jutalmazott sajtóvetítést követő sajtótájékoztatón. A világsztár életben először jár Cannes-ban, és az alkotók bevonulása este a fesztiválpalota vörös szőnyegén a rajongók és bámészkodók által az egyik leginkább várt díszbemutatónak bizonyult az idei seregszemlén.

A Pénzes cápa főszereplője Lee Gates (George Clooney) népszerű televíziós sztár, akinek showműsora a pénzügyi világgal foglalkozik. A pénzügyi gurunak számító műsorvezetőt élő adásban több millió néző szeme láttára túszul ejti a műsor egyik csődbe ment nézője. A túszejtés alatt az adás rendezője (Julia Roberts) végig kapcsolatban marad a műsorvezetővel fülhallgatóján keresztül, és egy pénzügyi botrány leleplezésével mindent megtesz azért, hogy megmentse a kollegája életét.

A túszejtő Kyle (Jack O'Connell) a rendszerrel, a politikával, a pénzvilággal szembeni dühöt testesít meg - mondta Jodie Foster a bemutató előtti sajtótájékoztatón. A rendező-színésznő szerint a pénzvilágot szándékosan tették bonyolulttá azok, akik haszonélvezői.

George Clooney arra emlékeztetett, hogy a média világában nőtt fel, hiszen az apja 45 éven át volt tévés műsorvezető.

"Végigéltem a változást. Ma már nem híreket szolgáltatnak, hanem szórakoztatnak" - mondta a színész, aki szerint Donald Trumpból nem lehetne amerikai elnök, ha a média feltenné neki a megfelelő kérdéseket.

"Attól, mert hírcsatornák vannak, még nem vagyunk tájékozottabbak. Ha szót adunk Donald Trumpnak, akkor a menekültekről is fel kell tenni neki kérdéseket" - tette hozzá.

A hivatalos versenyprogramban mutatták be csütörtökön a román újhullám egyik jeles rendezője, Cristi Puiu Sieranevada című családi drámáját, amely egy bukaresti lakásban, a négy fal között játszódik. A háromórás történet főhőse Lary, egy orvos, aki egy szombat délután ortodox szokások szerint emlékezik meg családjával a negyven nappal korábban elhunyt apjáról. Az összejövetel azonban tragikomikus családi leszámolásokba, valamint a rendszerváltásról és a terrorizmusról szóló politikai vitákba torkollik.

"Igaz történetből indultam ki, az apám temetése utáni ebéd adta a film ötletét. Az akartam egy kicsit elmesélni nagyon szubjektíven, hogy mi történt az ebéd alatt a temetés után" - mondta a román rendező a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón. A sajtóvetítésen az újságírók ovációval fogadták az alkotást.

"Az ortodox hagyomány szerint a halott ember lelke negyven napig szabadon mozog. Arra kerestem a választ, hogyan lehet egy mozgásban lévő halott tekintetén keresztül elmesélni a történetet. A kamerát a halott, a láthatatlan férfi helyébe helyeztem" - hangsúlyozta Cristi Puiu.

A 49 éves román rendező először kapott meghívást a hivatalos versenyprogramba, a Lazarescu úr halála című filmje azonban 2005-ben elnyerte a cannes-i fesztivál Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) című válogatásának fődíját.

A csütörtöki nap másik versenyfilmjét késő este mutatják be. A besorolhatatlan Alain Guiraudie francia rendező Rester vertical (Állva maradni) című alkotása vidéki tájakon készült, főhőse egy forgatókönyvíró, aki a természeti élet, illetve az élet értelmének keresése közben fokozatosan veszíti el szerelmi, társadalmi és szakmai életét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.