Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 06. 05:04, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Búvárrégészek kutatják a keresztesek titokzatos kikötőjét Izraelben

Búvárrégészek kutatják a keresztesek titokzatos kikötőjét Izraelben

Víz alatti feltárásba kezdtek búvárok és búvárrégészek Izraelben, hogy megtalálják a keresztes lovagok titokzatos kikötőjét Herzlia városnál.

Annak idején négyezer lóval szálltak partra a középkori vitézek, de egyelőre nem tudni, hogy miként és hol tették ezt. A Tel-avivi és a Haifai Egyetem szakemberei Herzliától északra, az Apollónia-Arszuf-erődnél ereszkednek a víz alá a rejtély megfejtésére - írta kedden a Maariv című lap a kutatás egyik vezetőjére hivatkozva.

Azon a vidéken állt az a keresztes erődítmény állt, amely mellett Oroszlánszívű Richárd angol király 1191-ben szétverte Szaladin szultán seregeit, biztosítva a keresztény uralmat a Földközi-tenger szentföldi partvidéke felett.

Mintegy fél évvel ezelőtt több mint száz olyan érmét találtak az erődben, amelyeket a később menekülni kényszerülő lovagok rejthettek el. Azt is felfedezték, hogy a vár lábánál két mesterséges hullámtörő csatlakozik egy természetes zátonyhoz.


A tudósok egyelőre vitatkoznak azon, hogy egykor kikötő vagy egy szárazföldi építmény volt-e ezen a helyen. Ha kikötő volt, akkor megpróbálják kideríteni, hogy miként voltak képesek a lovagok négyezer lovának, páncélzatának és poggyászának partra szállítására.

Megpróbálják felmérni a víz alatti részek méreteit, mélységét, honnan volt a bejárata, és hogy tudott-e nagyobb hajókat fogadni, vagy csak kisebb csónakokat.

A feltárást a Haifai Egyetemen kutató Jákov Kahanov professzor, a Tel-avivi Egyetemen dolgozó Oren Tál professzor és Dov Coijkel vezeti, és részt vesz benne számos önkéntes és diák is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni