Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Július 26. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI – Fotók: MTI/Rosta Tibor

Bob Dylan képzőművészeti alkotásaiból nyílik kiállítás Szegeden

Bob Dylan képzőművészeti alkotásaiból nyílik kiállítás Szegeden

Bob Dylan félszáz képzőművészeti alkotásából nyílik kiállítás Életem az utca, ahol járok címmel pénteken a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtóbejáráson elmondta, hogy a kiállítás része a központ nemzetközileg is ismert művészeket bemutató sorozatának. Noha maga Bob Dylan elsősorban nem képzőművészként, hanem zenészként, költőként ismert, megkerülhetetlen alakja a 20. század kultúrájának.

A prágai Gallery of Art több száz darabos kollekciójából válogatott ötven alkotás vázlatai a zenész 1989 és 1992 közötti amerikai turnéja során születtek. A vázlatokból festmények, majd azokból grafikai munkák készültek. Bob Dylan a koncertek közötti utazása során elkapott tájak, nagyvárosi látképek és az élet hétköznapi pillanatai elevenednek meg rajtuk - közölte a kiállítás kurátora.

A szakember szerint a képek ugyanazzal a lendülettel, magabiztossággal telített sallangmentes, erőteljes alkotások, mint Bob Dylan zenéi. Erőteljes analógiák fedezhetők föl a képzőművészeti alkotások és a zenék között. Szinte ugyanúgy komponálja képeit, mint a dalait, hasonló hatásokra épít - tette hozzá.

A Magyarországon először bemutatott kollekció képeinek témái magukért beszélnek: csendéletek, utcaképek, klasszikus tájképek, portrék és aktok láthatók a kiállításon. A művész hol élénk, hol pasztell színekkel, dinamikus vonalvezetéssel és expresszív kompozíciókkal mutatja be az általa ábrázolni kívánt világot. Az alkotásokon egyaránt megfigyelhető az impresszionisták térfelfogása, a 20. század eleji expresszionistáktól átvett színhatások, némely képen pedig a hiperrealizmusba hajló ábrázolásmód is - közölte Nátyi Róbert.

Az Életem az utca, ahol járok című tárlat szeptember 22-ig látható Szegeden.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.