Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 03. 05:29, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Bemutatták a Bűnbak minden időben című tanulmánykötetet az állambiztonsági levéltárban

Bemutatták a Bűnbak minden időben című tanulmánykötetet az állambiztonsági levéltárban

Bemutatták a Bűnbak minden időben című tanulmánykötetet az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában hétfőn.

Kövér György történész a könyvet ismertetve elmondta, a tanulmányok egyik csoportja a bűnbakképzés elméleti, társadalomtudományi hátterét vázolja fel, majd pedig egyetemes és magyar történelmi példákon, esettanulmányokon mutatják be a szerzők a folyamat mozgatórugóit. A tanulmányok többsége 19-20. századi magyar jelenségeket elemez. Az írások között van, amely a bűnösség és a bűnbak kapcsolatát vizsgálva megállapítja, hogy vannak valóban bűnös történelmi alakok, például Sztálin vagy Hitler.

Felelősségre vonás és a bűnbak kapcsolatában megfigyelhető, hogy akadnak esetek, amikor a szabályok jelentéktelen megsértéséért mérhetetlenül eltúlzott büntetéseket szabtak ki. Erre a példa az 1970-es években a magyar termelőszövetkezeti elnökök ellen indított számos eljárás. És vannak esetek, ahol súlyos következményekkel járó bűnök maradnak büntetés nélkül. Ilyen bizonyos vonatkozásban Magyarország második világháborús hadba lépése.


Az áldozatok és a bűnbakok kapcsolatára példa a zsidóság második világháborús sorsa, vagy akár a Horthy-rendszer tisztikarával szemben a világháború után alkalmazott bánásmód. A bűnbakokkal való játszadozás legfrissebb példája az ügynökügy rendszerváltás utáni kezelése, amely érdemi felelősségre vonásra gyakorlatilag alkalmatlan, arra azonban kiváló, hogy napi politikai érdekeknek megfelelően "lebegtessék" a témát - magyarázta a szakember.

Kövér György arra is felhívta a figyelmet, hogy ha igaz, hogy a közösség frusztráltsága váltja ki a bűnbakképzést, ebből a szempontból tanulságos áttekinteni a Mohács utáni magyar történelmet, amelyben minden felszabadulás egyúttal új külső hatalom beavatkozásaként is megjelent a köztudatban. A kötet tavaly nyáron a témában a Magyar Történelmi Társulat által rendezett és a Nemzeti Kulturális Alap, illetve az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által támogatott zánkai konferencia mintegy 40 tanulmányát gyűjti össze több mint ötszáz oldalon. A bemutatón elhangzott, hogy a tavalyi konferencián részt vevő Szegedi Középkorász Műhely szakemberei szintén egy tanulmánykötetet készítenek a téma középkori jellemzőiről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.