Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 21. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Belevág a mobilüzletbe az MVM

Belevág a mobilüzletbe az MVM

Az MVM Zrt. közgyűlése jóváhagyta, hogy a cégcsoporthoz tartozó MVM NET Zrt. induljon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 450 megaherzes frekvenciaelosztási pályázatán, a döntés alapján úgy tűnik, mégis létrejöhet egy állami mobilszolgáltató. Ha nyer az MVM leányvállalata, több tízmilliárd forintos beruházásra készülhet, igaz a befektetett összeg pár év alatt megtérülhet - írja a Világgazdaság.

Egy induló már biztosan lesz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 450 megaherzes frekvencia pályázatán, az MVM Zrt. közgyűlése ugyanis jóváhagyta, hogy a cégcsoporthoz tartozó MVM NET Zrt. induljon a versenyeztetési eljáráson. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e riválisa az MVM leányvállalatának, a Világgazdaság értesülései szerint azonban nem kizárt, hogy egyedüli pályázóként vesz majd részt a tenderen.

Ha valóban így alakul és az MVM NET Zrt.-nek sikerül elnyernie a 450 MHz-es frekvenciatartomány eladásra kínált szabad blokkjait, és a cég alakíthatja ki a CDMA technológián alapuló, országos, vezeték nélküli adatkapcsolati szolgáltatást, akkor egy állami mobilszolgáltatóval bővül a piac. Igaz, a pályázati dokumentáció alapján ezúttal nem hagyományos mobilszolgáltatási tevékenységre vállalkozik majd a nyertes pályázó. A frekvenciasávban 10 évre jogosultságot elnyerő cég kötelezettsége elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz.

Többek között az elektronikus útdíj fizetési rendszer működtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok hálózatba kötése, a városi közlekedési tájékoztató rendszerek működtetése, illetve a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációja valósulhat majd meg a 450 MHz-es frekvenciatartományban. Ezen túl a frekvenciasáv kiválóan alkalmazható az intelligens mérési rendszerek (smart metering), illetve a gépek közötti (Machine-to-Machine/M2M) kommunikációs kapcsolatok kiépítéséhez.

Az NMHH a pályázati dokumentáció alapján 150 millió forintot vár a 450 MHz-es blokkok értékesítéséből, a Világgazdaság értesülései szerint ugyanakkor jelentős befektetést igényel majd a rendszer kiépítése, a teljes összeg megközelítheti a százmillió dollárt, ugyanakkor néhány év alatt megtérülhet a beruházás. Iparági forrásaink szerint évente mintegy 15 milliárd forint várható a 450 MHz-es frekvencián nyújtott szolgáltatásokból. Ráadásul egy olyan területen jelenne meg az állami mobilcég, amely a következő években nem csak stabil bevételt jelenthet - e-útdíj bevallás, a pénztárgépek és a NAV közötti online kommunikáció -, de rendkívül dinamikusan bővülhet is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk