Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Május 01. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Befejeződött a Török Áramlat első vezetékének tengeri lefektetése

Befejeződött a Török Áramlat első vezetékének tengeri lefektetése

Befejeződött a Török Áramlat első vezetéke mélytengeri szakaszának lefektetése Törökország fekete-tengeri partvidékének közelében - közölte a Gazprom orosz gázipari cég hétfőn.

"Fontos szakaszt haladtunk meg, megépült a gázvezeték első ága. Az építkezés üteme gyors. 2017. május 7., a csőfektetési kampány kezdete óta a két vezetékből összesen már 1161 kilométer tengeri gázvezeték épült meg, ami a teljes hossz 62 százaléka. A Török Áramlat kétségtelenül jelentős szerepet játszik majd Törökország és Európa energiabiztonságának megerősítésében" - idézte a közlemény Alekszej Millert, a Gazprom vezérigazgatóját.

A Pioneering Spirit hajóról folytatott mélytengeri csőfektetés átlagos sebessége napi 4,3 kilométer volt. A maximális teljesítmény pedig napi 5,6 kilométer volt, amit februárban kétszer sikerült elérni.

A közlemény szerint a Török Áramlat fekete-tengeri építése egyszerre zajlik az orosz és a török partvidéken. Törökországban Kiyiköy település közelében zajlik a fogadó terminál építése. Az első vezeték munkálatai a parti csatlakozó szakaszok kiépítésével fejeződnek majd be. A tervek szerint a Pioneering Spirit a második vezeték lefektetését az idei harmadik negyedévben kezdi majd meg.

Oroszország és Törökország 2016 októberében kötötte meg a kormányközi megállapodást az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat megépítéséről. A gázvezetéknek két szárazföldi és egy tengeri szakasza lesz, ez utóbbi megépítését a Gazprom finanszírozza.

A két vezeték egyike kizárólag Törökországot látja majd el földgázzal. Ennek a kapacitása évi 15,75 milliárd köbméter, és 100 százalékban a Botas török állami kőolaj- és gázvállalat tulajdona lesz. A másik vezeték Európába szállítja az orosz földgázt Törökországon át. Ennek a 180 kilométer hosszú szakasznak 50-50 százalékos tulajdonosa a Gazprom és a Botas, a vezeték kapacitása szintén évi 15,75 milliárd köbméter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly októberben a magyar-szerb gazdasági vegyesbizottság szabadkai ülése után egyebek között elmondta: Szerbia és Magyarország is aláírta már az orosz Gazprommal azt az együttműködési megállapodást, amelynek nyomán jó esély van arra, hogy 2019 végére létrejön egy olyan gázszállítási folyosó, amely mindkét ország energiabiztonságának javításához nagymértékben hozzájárul majd.

Ez a gázfolyosó a Török Áramlat gázvezetéken keresztül az Oroszországból Törökországba érkező gázt Bulgárián és Szerbián át tudja eljuttatni Magyarországra, és 2019 végére egy 6 milliárd köbméter gáz fogadására alkalmas infrastruktúra jön létre Magyarország és Szerbia határán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.