Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2012. Augusztus 15. 21:57, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Basescu bocsánatkérést vár egy orosz rádiótól, amely azt állította, hogy titkos paktumot kötött Orbán Viktorral

Basescu bocsánatkérést vár egy orosz rádiótól, amely azt állította, hogy titkos paktumot kötött Orbán Viktorral

Bocsánatkérést vár Traian Basescu felfüggesztett román államfő az Oroszország Hangja nevű orosz hivatalos rádiótól, amely azt állította, hogy Basescu és Orbán Viktor titkos paktumot kötöttek Székelyföld területi autonómiájáról.

A rádió azt állította nemrég, hogy e paktum szerint támogatta Orbán Viktor Basescut a leváltásáról szóló romániai népszavazáson. A rádió szerint ennek a támogatásnak tulajdonítható az, hogy a romániai magyarok közül nagyon kevesen mentek el szavazni a referendumon, s ezzel Basescut segítették.
Basescu szerint egy megválasztott államfő nem árulhatja el saját országát, és "hazugságnak" nevezte az orosz rádió állítását. "Hogy lehet ilyesmit feltételezni? Ez a legsértőbb, amit állíthattak, hiszen a románok nem választhattak maguknak olyan államelnököt, aki elárulja őket. Hogy gondolják, hogy egy román államfő az alkotmányt megsértve odaad egy darab területet, hogy az autonóm legyen? Vagy mit gondolnak, ez itt a Dnyeszteren túli terület?" - fakadt ki Basescu az orosz rádiónak adott interjúban. Szerinte legalább ezért - Basescu ugyanis több hamis állítással vádolja a rádiót (a tud. megj.) - bocsánatkérés jár neki.
A felfüggesztett román államfő kifejtette, hogy Orbán állásfoglalása a referendum ügyében valóban neki kedvezett, hiszen ő és Orbán hagyományosan támogatják egymást a választásokon. Példaként említette, hogy ő is arra buzdította a magyarországi románokat, szavazzanak a Fideszre a legutóbbi magyarországi parlamenti választásokon.
Mint mondta: "Be kell vallanom, hogy Orbán Viktorral a politikán kívül is van kapcsolatom". Emlékeztetett arra is, hogy "Romániának és Magyarországnak is gondjaik voltak a NATO- és az EU-csatlakozás előkészítésében, és kölcsönösen támogattuk egymást". Basescu hozzátette: ez a támogatás természetes, hiszen a volt kommunista országok ugyanazokkal a nehézségekkel küszködnek, ráadásul ő és Orbán Viktor ugyanannak az európai politikai családnak a tagja.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 22. 11:00, csütörtök | Külföld

Rekordokat dönt Trump arizonai táncának nézettsége a médiában

Rekordokat dönt Donald Trump amerikai elnök arizonai kampányrendezvényén előadott táncának nézettsége az amerikai televíziókban és a közösségi médiában - jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR) szerdán este.

2020. Október 22. 08:05, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma a világban már meghaladta a 41,1 milliót, a gyógyultaké a 28 milliót

A világon már 41 171 093 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 130 597, a meggyógyultaké pedig 28 040 033 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint.

2020. Október 21. 15:08, szerda | Külföld

Franciaországban a napi esetszám csökkent, de a súlyos esetek és a halottak száma nő

Az elmúlt 24 órában 20 468 koronavírusos estet tártak fel Franciaországban, ami több, mint az előző napi 13 243, de elmarad a hétvégén és a múlt héten regisztrált 30 ezres napi esetszámoktól.

2020. Október 21. 11:03, szerda | Külföld

Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia