Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Október 19. 05:54, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Balázs János zongoraművész a Rising Stars sorozatban léphet fel Európában

Balázs János zongoraművész a Rising Stars sorozatban léphet fel Európában

Az Európai Hangversenytermek Szervezete kezdeményezése az 1995-ben indult Rising Stars sorozat. Idén egy magyar zenészt, Balázs Jánost "feltörekvő csillagnak" választották, aki jövőhéten lép fel a Fesztivál Színházban.

A kiugróan tehetséges ifjú művészeket támogató Rising Stars program keretében minden évadban hat szólistának és egy formációnak adnak lehetőséget arra, hogy Európa legjobb komolyzenei helyszínein léphessenek fel. A Művészetek Palotája két éve csatlakozott a programhoz - szerepel a Müpa kommunikációs igazgatóságának közleményében.

A Művészetek Palotája nemcsak a helyszínt adja, hanem minden évadban egy-egy fiatal magyar zeneművészt is nevez a programba. Az idei jelöltet, ifj. Balázs Jánost beválogatták a hat legjobb európai művész közé. Estjének különleges jelentőségű darabja a Last Message, Vukán György szerzeménye. A fiatal pianista koncertjét a nemrég elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző és zongoraművész emlékének ajánlja.

Májusig Bécs, Gateshead Gate, Luxembourg, Brüsszel, Amszterdam, Párizs, Birmingham, Athén, London, Köln, Barcelona, Stockholm, Dortmund, Hamburg, Lisszabon és Porto koncertterme látja vendégül a fiatal művészt.


Ifj. Balázs János még csak 24 éves, de zongoristaként már körbejárta a világot, készített CD-t Japánban és Nagy-Britanniában. Október 26-i hangversenyén kétszáz év zenei terméséből válogat. Műsorát olyan művekből állította össze, amelyek többsége kapcsolódik a variáció műfajához és rendkívüli technikai követelményeket támaszt az előadóval szemben. Megszólal például Beethovennek a brit himnuszra készített variációsorozata, amely az Eroica szimfónia születésével egy időben keletkezett az 1800-as évek elején.

A muzsikus családban született művész kisgyerekként Cziffra György lemezeit hallgatva kezdett zongorázni. Hétévesen első díjat nyert a nyíregyházi Országos Zongoraversenyen, tizenhat évesen megnyerte a pécsi Nemzetközi Liszt-versenyt.

2002-ben felvették a Zeneakadémia különleges tehetségeket képző évfolyamára. 2004-ben megnyerte a Baden-Badenben megrendezett Nemzetközi Cziffra György Zongoraversenyt, ahol ő volt a legfiatalabb résztvevő. A 2005-ös Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen a zsűri egyhangú döntése alapján első díjat nyert.

A Junior Príma-díjas zongorista repertoárján kiemelt helyet foglal el a romantikus irodalom, 2010-ben például magyarországi turné keretében tizenhat hangversenyen játszotta el Chopin összes zongoraművét. Részt vett Dmitrij Baskirov, Noel Flores, Marian Lapsansky, Frankl Peter, Vásáry Tamás és Bogányi Gergely mesterkurzusain is.

Címkék: koncert, kultúra, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.