Hírek
2013. Július 04. 05:15, csütörtök |
Helyi
Forrás: MTI
Badacsonyi halderelye: új gasztronómiai termék született

Új gasztronómiai terméket alkottak Badacsonyi halderelye néven ismert séfek. Az ételt a július 19-én kezdődő Badacsonyi Borheteken mutatják be.
A Badacsonyi Kör azon dolgozik, hogy a Badacsony megtalálhassa méltó helyét a hazai és nemzetközi borvidékek között. Ehhez a jó minőségű borokon túl a gasztronómia és borturizmus fellendítésére is szükség van, ezért ismert séfeket kértünk fel, hogy a helyi alapanyagokat felhasználva találjanak ki egy új badacsonyi ételt - mondta Nádasi András, az új terméket kezdeményező szervezet sajtófőnöke szerdán az MTI-nek.
A Badacsonyi halderelyét Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Orbán Béla (a Magyar Parlament séfje, Országalma étterem), Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye), Gál Attila (Káli Art Inn), Wolf András és Fekete Antonio (New York Kávéház és Salon Étterem) alkotta meg.
A derelye tésztájába badacsonyi leforrázott, lehűtött, kicsavart Kéknyelű szőlőlevet és hasonló módon előkészített petrezselymet tesznek pürésítve, ettől szép zöld színt, selymességet kap a tészta. Ebbe töltik bele a harcsafiléből, füstölt szalonnából és kecskesajtból álló tölteléket, majd a hagyományos derelyéhez hasonlóan kiszaggatják, kifőzik.
Lefagyasztott, majd gézlapon át lecsurgatott hallevesben zsenge új répát, zöldborsó hüvelyt félig megpárolnak, ezt adják a derelye mellé, amihez kecskesajt ropogóst kínálnak, az ételt pedig szőlőkacsokkal díszítik. Az ételt a közönségnek a július 19-én kezdődő Badacsonyi Borheteken mutatják be a Hotel Bonvinóban - mondta Nádasi András.
A Badacsonyi Kör az elkészült receptúrát leírással és fényképekkel igyekszik minél több étteremnek eljuttatni. Reményeik szerint az új tanévben már a vendéglátóipari főiskolák és szakközépiskolák tananyagában is szerepelni fog.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 18. 09:59, szerda | PR
Új korszak az innovációban?
a magyar cégek több mint kétötöde alkalmaz mesterséges intelligenciát
2025. Június 18. 07:15, szerda | Bulvár
Cseh László is vízbe ugrik szombaton a harmadik MOL Campus Öbölúszáson
Szombaton harmadik alkalommal rendezik meg a MOL Campus Öbölúszást, amelyen több mint 1600-an ugranak vízbe.
2025. Június 18. 07:14, szerda | Belföld
Parajd - Az SZTE mérései szerint határérték alatti volt a Maros és a Tisza sókoncentrációja a hétvégén
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakembereinek mérései szerint a hazai határérték alatti volt a víz sókoncentrációja a Maros magyarországi és a Tisza szegedi szakaszán a hétvégén
2025. Június 18. 07:12, szerda | Életmód
Groupama Biztosító-OTP Bank: a magyar családok átlagosan több mint félmillió forintot költenek külföldi nyaralásra
A magyar családok átlagosan több mint félmillió forintot költenek külföldi nyaralásra a Groupama Biztosító és az OTP Bank megbízásából ezer fő megkérdezésével készült országos reprezentatív kutatás szerint.