Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az uniós fiskális szerződés ratifikációjáról

Az uniós fiskális szerződés ratifikációjáról

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződést kihirdető törvényjavaslatot. A szerződés célja, hogy orvosolja az eurózóna működésének súlyos hiányosságait, amelyek a pénzügyi és gazdasági válság során a felszínre kerültek. Az idén január 1-jén hatályba lépett szerződést az Európai Tanács tavaly március eleji ülésén írták alá a csatlakozó tagállamok vezetői-írja közleményében a Külügyminisztérium.

Magyarország a kezdetektől támogatta az euróövezet megerősítésére irányuló szándékot. Az európai közös pénz állapota, ereje határozza meg, hogy az európai gazdaság hol foglal helyet a világgazdaságban, így alapvetően Magyarország jövőjét is.

A szerződéssel kapcsolatos tárgyalásokban a magyar kormány aktívan részt vett, és sikeresen érvényesítettük a számunkra fontos alapvetéseket. Ennek értelmében az Országgyűlés általi megerősítés önmagában nem jelenti azt, hogy a szerződésben foglalt előírások Magyarországra nézve kötelezővé válnak. Ezek hazánkra csak akkor lesznek irányadóak, ha csatlakozik az euróövezethez, vagy ha ezt megelőzően – az Országgyűlés hozzájárulásával – erről külön nyilatkozatot tesz. A szerződés továbbá nem hoz létre új kötelezettségeket az adóharmonizáció tekintetében sem.

Ugyanakkor a szerződésből származó fontos előny, hogy annak megerősítése révén már mostantól részt vehetünk az euróövezet csúcstalálkozóin a versenyképességgel, az eurózóna működésével és a szerződés végrehajtásával kapcsolatos vitákban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk