Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. November 15. 05:04, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Az ukrán elnök Timosenko szabadon bocsátásáról: "senki sem kap exkluzív jogokat"

Az ukrán elnök Timosenko szabadon bocsátásáról:

Nem adhatók Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnöknek külön jogok - jelentette ki Viktor Janukovics ukrán államfő csütörtökön.

"Az álláspontom változatlan: a törvény előtt minden ukrán állampolgár egyenlő, és senki nem kaphat exkluzív jogokat" - szögezte le az elnök. Kifejtette, hogy olyan jogszabályt kell alkotnia a parlamentnek, amely nem ad lehetőséget senkinek a büntetés alóli kibújásra, és a törvény nyújtotta lehetőséggel nemcsak a volt miniszterelnök, de az ország minden állampolgára élhet.

Szavai szerint jelenleg a parlament előtt öt törvényjavaslat van, amelyek lehetővé teszik, hogy a bebörtönzötteket külföldön gyógykezeljék. Úgy vélte, hogy a parlamenti képviselőknek az öt előterjesztésből kell egy konszenzusos változatot "összegyúrnia". Ismét ígéretet tett arra, hogy aláírja azt a törvényt, amelyet a törvényhozás megszavaz.

A 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodás aláírásáért hét év börtönbüntetésre ítélt politikus a Nyugat szemében jelképe lett az ukrajnai szelektív igazságszolgáltatásnak, amelynek megszüntetését az Európai Unió feltételül szabta ahhoz, hogy aláírja Kijevvel a szabadkereskedelmet is magában foglaló társulási megállapodást a hónap végi vilniusi keleti partnerségi csúcsértekezleten.


Timosenko ügyének rendezése azonban jelenleg holtponton van. Janukovics egyelőre határozottan elzárkózik attól, hogy elnöki jogkörével élve legalább részleges kegyelemben részesítse politikai ellenfelét, akit csak kis fölénnyel győzött le a 2010-es elnökválasztáson. Ehelyett a parlamentre tolta át a feladatot, hogy jogalkotással rendezze a problémát. A kormánypárt és az ellenzék viszont egymást kizáró, merev álláspontra helyezkedett. A kormányzó Régiók Pártja csupán megszakítaná a börtönbüntetést a külföldi gyógykezelés idejére, a hátralevő időt pedig később letöltetné a már meggyógyult politikussal. Az ellenzék viszont ragaszkodik Timosenko büntetésének eltörléséhez, azt állítva, hogy Brüsszel a szabadon bocsátását szabta feltételül. Mindkét oldal egymást vádolja azzal, hogy meghiúsítják a társulási megállapodás aláírását.

Az ukrán törvényhozás legközelebb november 19-én ül össze. Csütörtökön közleményben kérték a parlamenti ellenzéki erők vezetői, Arzsenyij Jacenyuk, a Timosenko mögött álló Haza frakcióvezetője, Vitalij Klicsko, az UDAR (Ütés) és a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt elnöke az uniótól, hogy november 18-án, az EU külügyminisztereinek ülésén még ne mondja ki véglegesen, hogy Ukrajna nem készült fel a társulásra.

Címkék: eu, jog, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben