Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 10. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Az okos mobilkészülékek alakítják át a távközlési piacot

Az okos mobilkészülékek alakítják át a távközlési piacot

Világszerte gyorsan terjednek az okostelefonok és a táblakészülékek, és az igény Magyarországon is rohamosan nő, bár a világtrendeknél szerényebb mértékben.

A piaci igények jelentős átalakulása miatt az eddig alkalmazott, főként telefonos percdíjakra épülő szolgáltatások után a jövőben egyre inkább az adatforgalom-alapú mobilinternet-csomagok fognak megjelenni a szolgáltatók részéről.

'Ezzel párhuzamosan, a távközlési szolgáltatók számára egyre fontosabb lesz, hogy az átlagfelhasználó számára is elérhetővé tegyék a leginkább áhított okos készülékeket' - állítja Takács Krisztián a dinamikusan növekedő hazai alternatív szolgáltató, a Business Telecom Zrt. vezérigazgatója.

Ahogyan évekkel ezelőtt a hordozható számítógépek és a felhasználók megváltozott szokásai jelentős hatást gyakoroltak az asztali számítógép sorsának alakulására, a gyorsan szaporodó okostelefonok és a könnyű, mindentudó táblagépek most a hagyományos mobiltelefonokat szorítják háttérbe a piacon, mindez pedig a távközlési szolgáltatások piacán is alapvető változást hoz. Ma már a felhasználók olyan készülékeket keresnek, amelyek egyszerre biztosítják a folyamatos elérhetőséget, az összes lehetséges funkciót és alkalmazást, a minél nagyobb fizikai tárhelyet a készüléken, valamint a gyors és korlátlan adatforgalmat, mindezt pedig az elérhető legalacsonyabb áron. Az online telefonálási lehetőségek megjelenésével szintén piaci igénnyé vált a nagyon olcsó vagy ingyenes, korlátlan mobilozás.

A mobiltelefonok és előfizetések penetrációja a magyar piacon mára meghaladta a száz százalékot; a mobiltelefonok megjelenésük óta egyre több funkciót kaptak, majd megjelentek és elterjedtek az okostelefonok. Mégis, annak ellenére, hogy mobilkészülékeinket egyre kisebb arányban használjuk telefonálásra, előfizetéseink még mindig a hangszolgáltatáshoz kapcsolódnak.

„Az előfizetők megszokták, hogy mobiltelefon-előfizetésükhöz kiegészítő termékként vehetik igénybe a mobilinternet-szolgáltatást” – mutat rá Takács Krisztián, a BTel vezérigazgatója. „Szolgáltatói oldalról azonban már egy ideje egyértelmű a változás: a távközlési szolgáltatásokat az adatforgalom mozgatja, így ésszerű megoldás, ha erre optimalizálják a termékcsomagokat.”

Takács Krisztián szerint komoly az esélye annak, hogy a távközlési szolgáltatók a közeljövőben a telefonos hangszolgáltatásra és a percalapú számlázásra épülő elsődleges előfizetésekről az adatforgalom alapján kialakított díjakra és csomagokra térnek át. „Ez várhatóan azzal jár majd, hogy a csomagok egy viszonylag szerény fix előfizetői díj ellenében korlátlan hangforgalmat tartalmaznak majd, melyet kiegészít a lépcsőzetes adatforgalom-alapú mérés és számlázás” – magyarázza a vezérigazgató. „A magam részéről biztos vagyok abban, hogy ez olyan realitás, amelyhez a piac előbb vagy utóbb igazodni fog.”

A vonzó okostelefonok és táblagépek óriási tempóval terjednek a fejlett világban, a készülékgyártók pedig újabb és újabb modellekkel rukkolnak elő. Ezek ismertsége, és ezzel együtt az igény ezekre hazánkban is óriási, a kereslet azonban egyelőre lassan bővül. Több millió magyar mobilozó lehet, akik számára a használat rendszeres díja elfogadható és a havi költségvetésbe beilleszthető, de a legvonzóbb készülékek beszerzését túlzottan költségesnek találja.

Az előfizetőknek mindenképpen jó hír, hogy a távközlési piac adatforgalom-alapú csomagokat kínáló szereplőinek alapvető érdeke minél szélesebb réteg számára elérhetővé tenni ezeket a készülékeket. A hazai piacon például hamarosan megjelenik a mobilinternetet és a legismertebb táblakészüléket együtt, részletfizetés mellett kínáló konstrukció, és várható, hogy a jövőben továbbiak követik, más-más készülékekkel és csomagajánlatokkal.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: mobil

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára