Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2016. Január 16. 09:00, szombat | Életmód
Forrás: mti

Az idősebbek sokkal körültekintőbb internet-felhasználók

Az idősebbek sokkal körültekintőbb internet-felhasználók

A fiatalabb internetezőknél sokkal körültekintőbbek a 45 évnél idősebb felhasználók, ugyanakkor óvatosságuk következtében kevésbé értik és tudják kezelni a potenciális online veszélyeket

- derült ki a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat legfrissebb kutatásából.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint a fiatalabb generáció 26 százaléka átugorja a felhasználási feltételeket a szoftvertelepítéseknél, az idősebbeknek viszont csak a 12 százaléka. Ennek eredményeként a fiataloknál gyakrabban előfordulhat, hogy nem tudják milyen adatokhoz való hozzáféréshez adtak engedélyt, milyen további programot telepíthettek vagy hogyan módosultak az operációs rendszer beállításai.

Ezen felül a 24 évesek vagy annál fiatalabbak csaknem negyede letiltaná a biztonsági megoldásokat, ha az megpróbálná megakadályozni egy szoftver telepítését, ezt az idősebb válaszadóknak csak a 13 százaléka tenné meg.

A felmérés alapján a fiatalabb korosztály kevesebb gondosságot tanúsít fájlletöltéskor is, háromból egy felhasználó több forrásból is letölt fájlokat, míg az idősebb felhasználók csupán 10 százaléka.

Emellett a fiatalok sokkal nyíltabban kommunikálnak interneten, 83 százalékuk vált privát üzeneteket és 23 százalékuk osztott már meg személyes tartalmat online, míg a 45 év felettiek csupán 53, illetve 7 százaléka teszi ugyanezt.

A Kaspersky szakemberei szerint a kevésbé visszafogott online viselkedés miatt a fiatalabbak nagyobb valószínűséggel találkoznak vírusfertőzésekkel, amely tavaly a 24 év alattiak 57 százalékát, az idősebbek mindössze 34 százalékát érintette.

Az online veszélyekkel kapcsolatos tapasztalatok miatt a fiatalok viszont könnyebben felismerik a rosszindulatú programokat és hárítják el a problémákat. A kutatásban résztvevő 45 év felettiek 17 százaléka nem érti miért fertőződött meg a rendszer, míg a fiatalabbaknál ez az arány 10 százalék.

A Kaspersky Lab munkatársa szerint egyaránt fontos, hogy a felhasználók minden korosztályból óvatosak és éberek legyenek online, valamint rendelkezzenek egy teljes védelmet nyújtó biztonsági megoldással is.

Címkék: felhasználó, internet, net

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.